Две основни послания отправя САЩ - едното към съдебната власт, че не може хора, към които има съмнения, да бъдат играчи на политическата сцена, а ние виждаме, че има такива, второто послание през Делян Пеевски е към прокуратурата - че има голям списък и проверките трябва да важат към всички. Това коментира пред бТВ политологът проф. Антоанета Христова.

Нейното мнение - "ЕС е много бавен в реакциите си по скандала със САЩ, но американската позиция е активна и се намесва в периода на предизборната кампания в България, наблюдават се сериозни явления, които са в контрапункт на борбата с корупцията. А това в САЩ са принципи, които са контролирани и прилагани".

Политологът Иван Киряков анализира, че такива разследвания прокуратурата е водила, "но обикновено се стига до прекратяване на производство заради липса на доказателства, към нея не можем да имаме никакви очаквания, защото прокуратурата от години се влияе и ориентира по политическите играчи и ситуацията". До края на изборния ден няма да очакваме никаква реакция или вяла, която няма да доведе до реакция, категоричен е той.

Относно това САЩ да има стратегически интерес в региона - Това е геополитически интерес заради сблъсъка с Русия на глобално ниво. За тях е важно политическите сили да бъдат на тяхна страна - това е натискът, категоричен е Киряков.

ЕП изпраща мисия у нас заради санкциите на САЩ

ЕП изпраща мисия у нас заради санкциите на САЩ

Очаква се евродепутатите да дойдат в България през септември или октомври

Христова добави, че е ясно, че се атакува прокуратурата и съдебната власт. Ако не разберем това послание, ние продължаваме да си притегляме акцента там, където ни е удобно. Ако има кой да чуе - мислете за последствията, които ще има през призмата на корупцията върху политиката, обясни тя.

Има доказателства - голяма част се знаят - през американското правителство и посолство в България, уточни Киряков. Тези неща не са имали ефект върху резултатите от изборите досега, категоричен е той.

Ако са казали А, да кажат и Б, поиска Антоанета Христова и настоя да кажат кои са тези хора и има ли корумпирани. Имаше снимков материал, на който се видя кой влиза в офиса на Васил Божков... Всички подозрения попадат върху Бойко Борисов, който не е имал никаква връзка, освен чрез даването на една пура, коментира още политологът Георги Киряков.

На коя партия и резултата й ще повлияе скандалът от САЩ: Антоанета Христова смята, че резултатът на партията на Васил Божков - "Българско лято" ще расте, защото в тази посока вървяха очакванията предвид добрата организация на предизборната кампания. Може обаче да има негативен ефект върху "Българско лято", но истинските избиратели не се влияят от тези неща, е мнението на политолога.

"Ройтерс": Българите приветстват санкциите на САЩ, ЕС кима одобрително

"Ройтерс": Българите приветстват санкциите на САЩ, ЕС кима одобрително

ЕС няма да прилага контрамерки срещу САЩ, а България е най-корумпираната държава-членка, според Transparency International

Силната подкрепа на ДПС ще дойде пък от секциите в Турция, не би могло този скандал да има негативен ефект, смята проф. Христова.

Ефектът ще е положителен за "Демократична България" и за президента Румен Радев на президентските избори, смята Иван Киряков. Христова обаче уточни, че ще има ефект и за партия ГЕРБ, а за Радев може да е косвен.

Журналистът Асен Агов пък коментира, че санкциите на Министерството на финансите на САЩ са много по-сериозни, тъй като там се следи целият паричен поток и то е водещо при вземането на решения, следва Пентагонът, Съветът за национална сигурност, следва Държавният департамент и бюрото на президента. Не може да има съмнения, че няма доказателства, а България е единствената страна, която получава такъв брой санкционирани, тоест ние сме на ръба да се превърнем в държава с хибридна демокрация", коментира той.

По думите му българските реакции са напълно неподходящи и некомпетентни, а "селяндурската логика", че като си купим самолети F-16, ще си оправим нещата, не върви.

Посланието на САЩ е "Приятели, ние знаем". Показват се две неща - че дипломатическата служба не си е свършила работата и не е посъветвала как да постъпим, а ние нещата си ги знаем. Нито службите са си свършили работата, нито прокуратурата, защото е смешно онова, което прави Делян Пеевски, който ден преди това нападна МВР, сега се обърна палачинката и казаха: Ще разследваме.

Смята, че американският посланик Херо Мустафа проявява хиперактивност и трябва да си зададем въпроса защо тя прави всички тези срещи. Корупцията трябва да бъде преборена в България, защото тя ни струва много скъпо, смята още Агов.

Той смята, че "ЕС се държи инертно към тази ситуация заради факта, че ЕНП не иска да влиза в остър конфликт и изпитва лоялност към един от своите членове".

"Политико": САЩ удрят със санкции високопоставени българи за корупция. ЕС не прави нищо

"Политико": САЩ удрят със санкции високопоставени българи за корупция. ЕС не прави нищо

ЕС не може да контролира собствения си двор