Европейският парламент ще изпрати представители у нас заради санкциите на САЩ, съобщава БНР.

В страната ни ще пристигне мисия на мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП.

Решението е било взето на заседание при закрити врата на групата.

Очаква се евродепутатите да дойдат в България през септември или октомври.

Изпращането на мисия е одобрено от представители на трите най-големи парламентарни групи - Европейската народна партия, Прогресивния алианс на социалистите и демократите и "Обнови Европа".

Искането е на социалистите и е от няколко месеца. Вчера обаче е било свикано специално заседание заради огласените санкции на САЩ срещу шестима българи за корупция.

Групата се състои от 14 членове на парламентарната комисия - по двама от всяка политическа група. Единственият български член в нея е Елена Йончева от Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

"Ройтерс": Българите приветстват санкциите на САЩ, ЕС кима одобрително

"Ройтерс": Българите приветстват санкциите на САЩ, ЕС кима одобрително

ЕС няма да прилага контрамерки срещу САЩ, а България е най-корумпираната държава-членка, според Transparency International

Припомняме, санкциите налагат замразяване на всички американски активи на бившия депутат и медиен магнат Делян Пеевски, държавния служител Илко Желязков и беглеца - хазартен магнат Васил Божков. На Пеевски, Желязков и още трима бивши служители също е забранено да влизат в САЩ.

Американското правителство обвини Пеевски в търговия с влияние и подкупи, а Желязков в това, че той действа като негов фронтмен за провеждане на схеми за подкуп. Пеевски отрече неправомерни действия и заплаши да предприеме съдебни действия заради санкциите на САЩ. Божков заяви, че решението за налагане на санкции игнорира собствения му статут на жертва на изнудване.

"Политико": САЩ удрят със санкции високопоставени българи за корупция. ЕС не прави нищо

"Политико": САЩ удрят със санкции високопоставени българи за корупция. ЕС не прави нищо

ЕС не може да контролира собствения си двор

Лидерите на български политически партии приветстваха санкциите преди предсрочни парламентарни избори на 11 юли, а лидерът на партията "Има такъв народ" Слави Трифонов ги нарече "приятелски протегната ръка от партньор".

Бившият министър-председател Бойко Борисов, който бе на власт през по-голямата част от последното десетилетие и който е обвинен от политическите си опоненти в отслабване на държавните институции в полза на олигарсите, също приветства санкциите и отрече всякакви връзки с включените в черния списък.

Брюксел настоява за окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта

Брюксел настоява за окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта

България трябвало да завърши прилагането на препоръките на ЕК