Парламентарната комисия за борба с корупцията прие правила за избор на шеф на КПКОНПИ след оставката на Пламен Георгиев. Още днес правилата ще бъдат внесени в деловодството на Народното събрание, но те няма да успеят да минат през пленарна зала до депутатската предизборна ваканция.

Според председателя на комисията Борис Ячев от НФСБ може да имаме наследник на Георгиев, избран до края на ноември. Партиите имат 14-дневен срок за номинации след гласуването на правилата в зала. След това кандидатите в седемдневен срок трябва да внесат концепцията си за работата на КПКОНПИ. Те трябва да внесат и декларация за имотно състояние и конфликт на интереси. Те ще бъдат проверени дали са бивши ченгета на Държавна сигурност. Допуснатите ще бъдат изслушани в комисията. Заседанието ще се излъчва онлайн на сайта на Народното събрание. Новият шеф трябва да бъде избран в зала.

Пламен Георгиев подаде оставка
Обновена

Пламен Георгиев подаде оставка

120 депутати гласуваха "за" оставката му, без дебат, въпреки че шефът се яви в НС

Припомняме, бившият председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев подаде оставка в края на юли заради скандала с апартаментите на властта.

Той излезе в отпуск, след като главният прокурор Сотир Цацаров взе под особен надзор разследването на скандала с имотите на властта, в това число и с терасата към апартамента на Пламен Георгиев. Излизането си в отпуск Пламен Георгиев мотивира с желанието си проверката, разпоредена от главния прокурор, да протече при пълно съдействие от негова страна.

Георгиев си тръгва чист и спокоен, бил жертва на олигархията
Обновена

Георгиев си тръгва чист и спокоен, бил жертва на олигархията

Досегашният шеф на КПКОНПИ се връща като прокурор