КПКОНПИ спестила пари от липса на кадри. Това стана ясно от отчета на Антон Славчев, заместник-председател на Комисията, който се яви пред ресорната парламентарна комисия.

116 са незаетите щатни бройки. Най-голям недостиг има сред шофьорите и чистачките. 8% е неизпълнението в перо Заплати в бюджета според данните са за първото полугодие на 2022. Депутатите не са притеснени, че в КПКОНПИ липсват чистачки, защото те нямали съществен принос към работата на комисията.

До март около 45% е бил некомплектът в дирекция "Конфликт на интереси". От тогава се провеждат конкурси за запълване на кадровия недостиг. От 10 явили се кандидати само един имал качествата да заеме длъжността. Не сме спирали с назначаването на хора, каза Славчев.

Промените в КПКОНПИ минаха в комисия, ГЕРБ се надява да няма още една бухалка

Промените в КПКОНПИ минаха в комисия, ГЕРБ се надява да няма още една бухалка

Със законопроекта трябва да се създаде разследващ орган

Само 3 от 24 дела е загубила комисията за периода. Над 73 хиляди лева по тях трябва да плати КПКОНПИ. Над 5 милиона лева са приходите за държавата от делата. 632 акта за първите девет месеца за конфликт на интереси е издала комисията, стана ясно още от думите на заместник-председателя на антикорупционната комисия. По 98 сигнала за конфликт на интереси е работила комисията през второто тримесечие на 2022 г., а по третото - по 122 сигнала. Наложени за глоби на стойност 58 000 лева. За корупция досега са извършени 262 проверки и са извършени 325 оперативно-издирвателни действия.

КПКОНПИ не е използвана като инструмент, отговори Антон Славчев на депутатски въпрос. Комисията изпълнявала закона такъв, какъвто е.

Депутатите влязоха в спор и за красивия арест. Темата подаде Иван Христанов от ПП, който попита дали при ареста на Десислава Иванчева е защитено достойнството й. Стефан Янев му отговори: "Красив арест няма." Само при незаконния има фойерверки, включи се и Десислава Атанасова.

Ротационен шеф на КПКОНПИ предлага служебният кабинет

Ротационен шеф на КПКОНПИ предлага служебният кабинет

Комисията да се занимава основно с корупцията по високите етажи на властта, а не толкова с отнемане на имущество