Решението на Росен Плевнелиев да не се бори за втори мандат е дошло след натиск и вероятно ще доведе до край на политическата кариера на държавния глава. Това мнение изрази в студиото на предаването „Лице в лице” по БиТиВи лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева.

Припомняме, че в петък миналата седмица президентът Росен Плевнелиев обяви, че няма да се впуска в надпреварата за втори мандат. Решението си обясни с лични причини.

Дончева коментира, че не е хубаво да се отказваш от участие, след като си ангажирал ходатайството на влиятелни субекти, особено извън страната. Тя смята, че Плевнелиев се е отказал след интервенция от някой, на когото той пречи. По думите й става въпрос за незаявени кандидати, на които Плевнелиев пречи. Именно те му били внушили да се откаже, разви тезата си Татяна Дончева и уточни, че не става въпрос за Радан Кънев и ДСБ.

Тя е категорична, че Росен Плевнелиев пречи на кандидата на ГЕРБ, а не на кандидата на Реформаторския блок или на части от Реформаторския блок. Лидерът на „Движение 21” подчерта, че според някои фактори от ГЕРБ предимството на партия на властта е сигурно участие на балотаж или директна победа на първи тур.

Дончева посочи, че ако Плевнелиев не е бил наясно, че ДСБ ще го подкрепят, това говорело, че е бил президент „малко отвън от качествата си”.

Татяна Дончева не смята, че с отказа на Росен Плевнелиев се дават повече шансове на левицата. Според нея новото Изпълнително бюро на БСП показва повече подход на бизнесмен, отколкото на визионер. По думите на Дончева там имало хора, които няма как да бъдат заедно. Електоратът на БСП живеел с идеята, че всички останали партии трябва да се съобразяват с решенията на „Позитано 20”. Напусналите партията заради нови проекти пък трябвало да се върнат обратно.

Дончева подчерта, че предстои разговор с Корнелия Нинова.

Лидерът на „Движение 21” смята, че АБВ са преговаряли с ГЕРБ за „продажбата” на лидера си или на Ивайло Калфин за общ кандидат. Опитът им обаче не успял и затова те се насочили към БСП. Дончева прогнозира, че и там ще ударят на камък.

По нейното мнение лидерът на АБВ Георги Първанов погрешно интерпретира Конституцията. Тя го обвини, че я „усуква”, така че да се бори за трети президентски мандат.