Бившият служебен правосъден министър и бивш депутат от БСП, Крум Зарков, коментира процедурата по отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор на България пред БНР. Той заяви, че процедурата е била извършена по възможно най-нескопосания начин и "много въпроси били заметени под килима". Формално Гешев е бил уволнен заради репликата "политически боклук", но Зарков посочи, че това е само повод, а Гешев е бил отстранен за "цялостно творчество"

Зарков подчерта, че процедурата за отстраняване на главния прокурор се контролира от мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС), а не от министъра на правосъдието. Той изрази мнение, че ВСС извършва изборите и отстраняванията под давление, а не на база убеждение. Затова Зарков подкрепя смяната на този ВСС, която да се осъществява паралелно с конституционна реформа.

Според Зарков, изборът на нов главен прокурор трябва да бъде спрян, защото настоящият ВСС не трябва да извършва тази функция. Той посочи, че не твърди, че ВСС е нелегитимен, но не е редно, да направи този избор. Зарков насочи вниманието към необходимостта от конституционна реформа, която е обсъждана от различни политически групи. Той изрази съмнение дали следващият етап от процеса ще бъде различен и заяви, че ако има 2/3 мнозинство, то трябва да се използва за промени.

Крум Зарков обясни, че мнозинството в този парламент е решило през приетия закон, че в рамките на 3 месеца трябва да бъде произведен нов избор за нов състав на Висшия съдебен съвет.

Той съобщи, че от 3 юли ще заема позицията на секретар по правните въпроси в президентството и че няма да бъде част от ръководството на БСП.

Зарков коментира и спора около кандидатурата на ПП-ДБ за кмет на София. Той посочи, че се предявят обвинения към Васил Терзиев, когото той не познава и на които не може да даде отговор. Зарков зададе въпрос за равния шанс и посочи разликата между деца от провинцията и деца, родени в закрит комплекс в полите на Витоша.

Залита се в крайности с промените в Конституцията, според Екатерина Михайлова

Залита се в крайности с промените в Конституцията, според Екатерина Михайлова

Според нея има опасност да бъде накърнена съдийската независимост