Свиканият днес от държавния глава Консултативен съвет по национална сигурност /КСНС/ е навременен, за да могат да започнат да говорят в един глас институциите в България, а и да се формира обща държавна позиция по отношение на покачващото се напрежение в Близкия изток. Около това мнение се обединиха Елена Поптодорова и Ивайло Калфин. И двамата поставиха акцент върху нуждата от консолидация по темата сигурност - както национална, така и на европейско ниво.

Припомняме, темата на КСНС днес е: "Възможни рискове и заплахи за националната сигурност в контекста на усложнената среда на сигурност в Близкия изток".

Една от отправните точки на днешния консултативен съвет трябва да бъде и визия за реформа в НАТО, тъй като според Ивайло Калфин в последните събития ясно е проличало разделението между проевропейско и проамериканско крило в Алианса.

Към настоящия момент за страната ни преки заплахи няма, смятат и Поптодорова, и Калфин, въпреки че Европа се намира в обхвата на балистичните ракети на Иран. Рискът е доколкото настъпва пренареждане на целия регион и настъпването на т.нар. домашен тероризъм. Елена Поптодорова подчерта, че сигнали за готвени терористични атаки от различни европейски страни пристигат ежедневно. Поптодорова подчерта, че е явно, че към момента Европа не може да осигури собствената си сигурност.

САЩ срещу Иран - ние за кого сме?

САЩ срещу Иран - ние за кого сме?

В крайна сметка не можем да диктуваме събитията (в многополюсния свят всъщност никой не може), но можем да анализираме възможните ползи и вреди. И да вземем правилното за нас решение, ако и когато това се наложи

Припомняме, иранския генерал Касем Солеймани, командващ Ислямския революционен гвардейски корпус "Ал Кудс", бе ликвидиран с ракетен удар, по разпореждане на президента Доналд Тръмп. Ударът не е бил съгласуван нито с Ирак, нито със съюзниците от НАТО. 

Що се отнася до сегашната ситуация, Поптодорова бе категорична, че Солеймани е планирал акции, за да предизвика американска военна реакция и за това има доказателства. Един от ефектите вече е постигнат - изместен е фокусът на тримесечните протести в Ирак срещу иранската намеса там към антиамериканска вълна.

Тръмп и Хаменей: Бий ме, обичам те!

Тръмп и Хаменей: Бий ме, обичам те!

Ако американо-иранските отношения могат да се опишат през аналогия за свалка между бледен юноша и опърничева девойка, то вдигането на мизата с убийството на Касем Сюлеймани ще има ефект, обратен на този, на който САЩ са се надявали. И на първо място, самият Сюлеймани ще стане неминуемо по-популярен, отколкото той бе, бидейки жив

Нито Поптодорова, нито Калфин подкрепиха една от конспиративните теории, че Солеймани е убит със съгласието на аятоласите, тъй като с дългогодишното си влияние вече е бил станал заплаха за режима им. Със сигурност обаче напрежението в региона ще се увеличи, а при такава ситуация и най-малкото действие може да доведе до непредвидими последствия, според Ивайло Калфин. Той припомни, че в Ирак не става въпрос просто за американско присъствие, а за контрол над петролни източници. "Тези конфликти се случват в страни не за човешки права, а за петрол", заяви той.

"Когато можеш да се защитиш, можеш да отидеш напред и да продадеш свой интерес. Тук вече е въпросът как е организирана нашата защита", постави акцент Поптодорова.

Иран ще избере мястото и времето за отмъщение на САЩ

Иран ще избере мястото и времето за отмъщение на САЩ

Напомняме и туита на Доналд Тръмп от 2011 г.: "За да бъде преизбран, Барак Обама ще започне война с Иран"