Президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) за ситуацията в Близкия Изток.

Темата за срещата е: "Възможни рискове и заплахи за националната сигурност в контекста на усложнената среда на сигурност в Близкия изток". Информацията е от прессекретариата на държавния глава.

Заседанието е на 9 януари, четвъртък. 

Нетаняху заплаши с решителен удар, ако Иран нападне Израел

Нетаняху заплаши с решителен удар, ако Иран нападне Израел

Всеки, който ни атакува, ще получи решителен удар

Припомняме, на 31 декември 2019 г. посланикът на САЩ в Ирак избяга под напора на хиляди протестиращи в Багдад.

В петък, 03 януари 2020 г. от Пентагона съобщиха за ликвидирането в Багдад на командващия силите за специално предназначение на иранския генерал Касем Солеймани. Той бе командващ Ислямския революционен гвардейски корпус "Ал Кудс".

От Американското военно министерство заявиха, че ракетният удар, довел до смъртта на Солеймани е нанесен по разпореждане на президента Доналд Тръмп. Заедно със Солеймани бяха убити и заместник водача на иракското шиитско опълчение Абу Махди ал Мухандис и неговия помощник, които имаха водеща роля в сраженията по освобождение на иракските земи от терористичните групировки на "Ислямска държава".

Междувременно Ирак твърди, че ударът на САЩ в Багдад е проведен без съгласуване с тях.

Макрон се обади на Путин, двамата призовават за сдържаност в Ирак и Иран.

Американското посолство в Багдад зове гражданите си незабавно да напуснат Ирак.

Немските военни в Ирак не могат да излизат от базите си.

Смъртта на ген. Солеймани доведе до поскъпване на фючърсите на петрола сорт Brent.

На 4 януари Ирак ограничи дейността на американските военни на своя територия.

Същият ден НАТО спря подготовката на военни за иракската армия.

На 5 януари на извънредно заседание на парламента бе решено чуждестранните военни сили да бъдат изведени от Ирак.

Лидерът на шиитската военизирана ислямска организация и партия "Хизбулла" Сайед Хасан Насрала заяви, че убийството на иранския ген.-майор Касем Солеймани маркира нова фаза в историята на Близкия Изток.

Ден по-късно САЩ обяви, че се изтегля от Ирак. След това военният министър на САЩ Марк Еспър заяви, че САЩ не планират излизане от Ирак.

Същият ден - 6 януари, иранският президент Хасан Рохани заяви, че никой не трябва да заплашва нацията му. Той направи това в отговор на съобщението в "Туитър" от президента на САЩ Доналд Тръмп, в което той заплаши, че ще удари 52 обекта в Иран.

Още в първите часове на 8 януари над територията на Ирак бяха засечени ракети по американски военни. След убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани, Техеран се закани да продължи с атаките срещу американски военни в Ирак.

Малко след това Иран съобщи, че е изстрелял десетки ракети земя-земя по иракската база "Айн ал Асад", където са разположени американски войски.

Ракети удариха Иракски Кюрдистан. Летището Ербил в Иракски Кюрдистан е било подложено на ракетен огън в сряда сутринта.

"Използвахме ракети с малък обхват...Надявам се, че това ще бъде незабравим урок за американците", заяви военният министър на Иран Амир Хатами.