От заседанието на КСНС трябваше да се отправи послание, включително и към българското общество към каква отбрана ще се стреми България, какви военни способности ще изгражда.

Това заяви пред БНР Йордан Божилов - председател на Софийския форум за сигурност ден след първото заседание на КСНС за 2018-та година. Темата на вчерашното обсъждане бе нашето европредседателство.

Той поясни, че трябва да бъде изяснено дали армията ще е само при военни действия или както виждаме вече армията участва съвместно с МВР в охраната на границата, в антитерористични дейности, включително в залавяне на опасни престъпници. 

Командоси, военни и спецчасти издирват Росен Ангелов

Командоси, военни и спецчасти издирват Росен Ангелов

Засилва се полицейското присъствие във всички населени места от Искърското дефиле

След заседанието президентът Румен Радев обяви, че са обсъдени ролята и ангажиментите на страната ни в общата отбрана на ЕС. Отчетен е значителен напредък в сферата на сигурността в европолитиките. Председателството на ЕС е голяма отговорност, но предоставя и значителни възможности за Република България, отчете президентът.

Шест доклада представят на КСНС

Шест доклада представят на КСНС

Доклад ще чете и председателят на БАН академик Юлиан Ревалски

Според Божилов, темата за участието на армията в различни дейности все още не е намерила решение и тепърва ще се дискутира.

Този КСНС не произведе някакви новини, освен тази, че представителите на различните партии са се обединили около няколко ключови послания. Те са - България трябва да работи активно за европейската отбрана, че трябва да се направят дългосрочни планове за модернизацията на армията и че трябва да работим за интегрирането на Западните Балкани.

Според Божилов в становището на Консултативния съвет няма конкретиката, която бихме очаквали - към каква точно европейска отбрана България ще се стреми и ще отстоява.

Румен Радев настоя за интеграция на родната отбрана в европейската
Обновена

Румен Радев настоя за интеграция на родната отбрана в европейската

Заседанието на КСНС приключи с консенсус

Според Божилов, интересът е да се развива една силна и всеобхватна европейска отбрана. Страната ни е на границата на ЕС и на практика изпитваме най-сериозно съчетание на рискове и заплахи, поясни той.

Не е решен основният въпрос за целите на отбраната, смята Йордан Божилов. Той може да бъде решен, само когато бъде решен въпросът за бъдещето на ЕС като цяло, към какъв Съюз ще се стреми Европа и отделните държави, поясни Божилов.

Професор по сигурност: Темата на КСНС е закъсняла, но съветът е необходим

Професор по сигурност: Темата на КСНС е закъсняла, но съветът е необходим

Много от темите вече е определени, заяви проф. Димитър Димитров

От Софийския форум за сигурност очакват интересът на България да бъде определен при съвместно обсъждане от представители на институциите, на бизнеса, на БАН и различните университети. Без такова обединение, ние няма да можем да участваме в процесите на изграждане на европейски способности по приетите вече документи, каза още Божилов.