Културните дейци имат огромно значение за националната идентичност и духовността и държавата трябва да покаже, че държи на тях в условията на криза.

Това заяви президентът Румен Радев, който се срещна с творците и общественици Даниела Кузманова и Венцислав Мицов. Двамата са автори на Петицията за спешна финансова помощ на свободния културен сектор в България, подкрепена от над 2300 души.

Културата не трябва да е остатъчен елемент на държавния бюджет, а да отразява разбирането на институциите за нуждата от нейното опазване и развитие, подчерта Радев.

Над 7 млн.лв. допълнително дадени за култура в кризата

Над 7 млн.лв. допълнително дадени за култура в кризата

Утре се очаква да има решение за танцовите зали

Държавният глава нееднократно е призовавал и за баланс между инвестициите в инфраструктура и в развитието на човешкия капитал, особено в областта на образованието, науката и културата. Обща била оценката, че държавната политика към сектора на културата следва да се основава на дългосрочна стратегия за неговото развитие.

Президентът припомни, че от самото начало на кризата е апелирал здравните мерки да бъдат съпътствани и от пакет от социални и икономически мерки, както и за своевременна безвъзмездна помощ за най-засегнатите. Това включва и всички самонаети, косвено засегнати от кризата, които остават извън обявените социални мерки, сред които са и свободните дейци на културата.

Културата страда и от неизвестността

Културата страда и от неизвестността

Боил Банов иска да преведе творците през дълбоката река

Обявените от Министерството на културата мерки в подкрепа на засегнатите от кризата независими творци са недостатъчни и обхващат само малка част от реално нуждаещите се от помощ, подчертават Даниела Кузманова и Венцислав Мицов.

По думите им обещаната месечна подкрепа от 720 лева по програмата на Национален фонд "Култура" е достъпна само за творци с месечен доход до 1000 лева, което е ограничило кандидатствалите до около 320 души, при много повече нуждаещи се.

Облагането на помощта и свеждането и до реален месечен доход от 470-480 лева, при загубата на всякакви други доходи, поради ограниченията на масовите прояви, води до обида и крайно обезсърчение на дейците на културата, допълват още Даниела Кузманова и Венцислав Мицов.

Андрей Слабаков критикува Банов, че бил плах с мерките

Андрей Слабаков критикува Банов, че бил плах с мерките

По думите му бъдещето на културни институции е неясно заради страха на хората