Ако се погледне геополитическата обстановка, включително и последното напрежение между Украйна и Руската федерация, това е допълнителен ангажимент на европейската интеграция на Западните Балкани. Тази позиция изрази пред News.bg евродепутатът Илхан Кючук, който е докладчик в ЕП по темата. Според него е необходимо допълнително усилие, за да бъдат интегрирани Западните Балкани в европейското семейство. Декларациите, които са правилни исторически, не могат да продължат до безкрай, трябват и конкретни действия, смята българският представител в ЕП. "Нашият конкретен случай с Република Северна Македония е деликатен, защото включва историческото минало, обвързан е с много емоционално напрежение. Заедно с това обаче не можем да гледаме постоянно към историята", обясни Кючук.

МВнР: Работата на Историческата комисия продължава да е основна

МВнР: Работата на Историческата комисия продължава да е основна

Позициите на нейни членове са позици и не обвързват правителствата с конкретни действия

За мен единственият повод да се вгледаме с историята е да вземем поука от нея, допълни той. "Историята не може да бъде воденичният камък, който ни дърпа назад. Точно обратното - с поуките от нея ние трябва да вървим напред и да бъдат потърсени всички възможни начини да намерим мястото си в единния Европейски съюз", каза още евродепутатът. Ако Северна Македония бъде част от ЕС, по думите му, ще имаме по-голяма сигурност и икономически подем. Днес светът не се разпределя на малки държави, той се разпределя на големи блокове, обясни Илхан Кючук и даде за пример САЩ и Китай. ЕС не може да бъде на 27 части, той трябва да бъде ЕС, който е разположен в това съревнование на блокове, подчерта той. Френският президент Еманюел Макрон с поставянето като акцент по време на френското председателство интеграцията на Западните Балкани е поел ангажимент това да се случи. Евродепутатът вижда ангажимент и за динамизация на процеса.

Евролидерите чули от Радев позицията на България за РСМ

Евролидерите чули от Радев позицията на България за РСМ

Той смята, че трябва да сме безкомпромисни, защото "за права и копенхагенски критерии не се преговаря"

Илхан Кючук настоя на важността да се спазват човешките права и свободи. Между България и Северна Македония трябва да бъде намерено европейско решение за гарантиране на правата на българите и на черногорците, подчерта Илхан Кючук. Според него Западна Европа не разбира историческия ни спор със Северна Македония. Европа отдавна е преодоляла такъв тип двустранни въпроси, изтъкна той и припомни конфликтите между Германия и Полша и между Унгария и Словакия. Някак си Европа, която има вече съюз на ценности, предпочита да не говори за историята като такава, а да я остави на историците, смята той. От друга страна Европа разбирала човешките права и свободи, защото те са в нейния център. "Винаги съм призовавал да акцентираме точно на тях, на човешки права и свободи като гаранция за демократично развитие", подчерта евродепутатът.

Османи: Няма промяна в позицията на РСМ, още се разминава с тази на България

Османи: Няма промяна в позицията на РСМ, още се разминава с тази на България

Диалогът между двете страни продължава