Лаура Кьовеши пристига в България утре. По предварителна информация с нея ще е и българският европейски прокурор Теодора Георгиева.

Кьовеши ще посети офиса на европейските делегирани прокурори, който в сградата на Софийския районен съд. Очаква се да се срещне и с главния прокурор Иван Гешев.

По информация на БНР Кьовеши ще се срещне и с четиримата делегирани български обвинители, одобрени от европейската прокуратура, след което ще даде и пресконференция.

Това ще е първото посещение на Кьовеши в държава членка.

Лаура Кьовеши ще посети София съвсем скоро

Лаура Кьовеши ще посети София съвсем скоро

Не можем да правим отстъпка за никого, заяви тя за отхвърлените кандидатури

На 1 юни, когато официално започна работа Европейската прокуратура, Кьовеши обяви, че ще дойде в България "съвсем скоро", без да даде точна дата. Тя каза това в отговор на въпрос за номинацията на новите 6-ма европейски делегирани прокурори, които очаква от българското правителство.

Създаването на Европейската прокуратура се проточи 8 години, след като по предложения регламент от 2013 година от Европейската комисия не бе постигнат консенсус от страните-членки. През 2017-та година 17 от тях поискаха предложението да бъде отнесено до Европейския съвет, където европейските лидери също не се разбраха по въпроса.

Оглавяваната от Лаура Кьовеши Европрокуратура започва работа на 1 юни

Оглавяваната от Лаура Кьовеши Европрокуратура започва работа на 1 юни

Ще разследва престъпления срещу бюджета на ЕС (еврофондовете)

Същата година 16 държави уведомиха институциите, че ще започнат да работят по нейното създаване чрез засилено сътрудничество по член, по който не се изисква одобряване от Съвета. Трудно бе постигнато съгласие и около фигурата на главния прокурор, след като лявоцентристкото правителство на Румъния опита да бламира избора на Кьовеши и в Съвета, и в Европейския парламент чрез своите евродепутати.

В момента в европейската прокуратура участват 22 страни-членки, сред които и България.

Минеков дава Ларгото и Квадрат 500 на Кьовеши, сигнализира ДАНС за Кошлуков
Обновена

Минеков дава Ларгото и Квадрат 500 на Кьовеши, сигнализира ДАНС за Кошлуков

Духът на насилие е витаел в Министерството на културата

Извън нея на този етап са Унгария, Полша, Ирландия, Дания и Швеция.

България започна участието си с фалстарт, след като от 10 предложени европейски делегирани прокурори бяха отхвърлени 6.