Главната причина за изключително ниската избирателна активност от 34% на 9 юни е, че част от социално ангажираните избиратели не са гласували поради факта, че няма силна и консолидирана лява политическа формация. Това мнение изрази пред журналисти в Сливен Румен Петков - лидер на ПП АБВ, част от "Левицата" . Информация за изказването му беше разпространена от коалицията.

По думите на Петков коалиция "Левицата" е готова да участва в диалог за консолидиране на левите политически формации и крачки за това вече се правят.

Припомняме, че след оставката на Корнелия Нинова заради слабите изборни резултати, вчера БСП временно бе оглавена от Атанас Зафиров, който обяви нов курс на партията - за обединение на лявото политическо пространство и привличане обратно на изключените от социалистическата партия.

Ваня Григорова не изключва голямо ляво обединение след вота

Ваня Григорова не изключва голямо ляво обединение след вота

Коалиция „Солидарна България“ се фокусира върху заплатите

"Сега, повече от всякога, осъзнатата необходимост от партньорство и консолидация има шанс да даде резултат, каза той и добави, че за да има смисъл, това трябва да се случва на ясна принципна политическа основа, а не на базата на математически сметки", коментира Румен Петков и добави, че за целта необходим активен диалог, а не просто отправяне на покани, каза още Петков.

Той каза още, че в основата на лявата социално ангажирана политика трябва да е мирът, а в Европа от години се говори за война, за въоръжаване и за решаване на проблемите на бойното поле. "Мирът, както и консолидацията на левицата, също няма алтернатива. И ще трябва да си говорим. Иначе ставаме съучастници в месомелачката, в която всеки ден гинат хиляди хора. Войната не е само в Украйна, а и в Ивицата Газа", изтъкна Петков.

Левицата: Безродници, престъпници, наркомани и лъжци влязоха в пленарна зала

Левицата: Безродници, престъпници, наркомани и лъжци влязоха в пленарна зала

За резултата им от изборите Левицата обвинява и тези, които не отидоха до урните

На въпрос дали такава консолидация е възможно да се случи при временния председател на БСП Атанас Зафиров, той отговори положително. "Аз си мисля, че ако решителна стъпка в посока консолидация бъде направена сега, тя може да има необратим характер, няма да може да бъде спряна, защото това е процес, който левите хора очакват", заяви лидерът на АБВ.

Румен Петков коментира и изненадващото влизане на партия "Величие" в 50-ото Народно събрание след изборите на 9 юни. "Не е нормално някой с осъдителна присъда, който се е крил от правосъдието, да бъде внесен в Народното събрание и днес той да е нравственият стожер на обществото. Този човек е осъден, има изпълнителен лист да заплати определена сума на някого, а българските държавни институции не могат да го намерят 10 години", каза той за Николай Марков от "Величие".

"Величие" готови да са малките камъчета, които обръщат колата

"Величие" готови да са малките камъчета, които обръщат колата

Гласовете за партията дошли по много естествен начин