БСП стартира пълен цикъл отчет и избори, които ще приключат с конгрес до края на месец ноември. Това заяви временният лидер на БСП Атанас Зафиров на брифинг след проведения пленум на "червените" на "Позитано" 20.

Той обясни, че в последните дни са се изприказвали много приказки за мафии, предателства, колаборации. С днешните решения се разбили две основни лъжи - за някакъв преврат, тъмни сили, които стоят зад организаторите на Националния съвет. Организаторите са легитимното ръководство и легитимното изпълнително бюро, коментира Зафиров. С днешното заседание така нареченият преврат върна колективното начало, правилата и устава във функционирането на партията, посочи той. "Не е имало форма на реваншизъм, рязане на глави и фалшиви делегати по време на пленума", каза Зафиров.

Младежите на БСП сигурни, че отварят нова лява страница

Младежите на БСП сигурни, че отварят нова лява страница

Надяват се БСП да излезе от пленума като по-обединена и по-силна партия

Той отбеляза, че Борислав Гуцанов ще организира, контролира и ръководи процеса по подготовката на цикъла отчет и избори, както и подготовката за конгреса. Председател на парламентарната група ще е Борислав Гуцанов, а Драгомир Стойнев ще е кандидат за зам.-председател на парламента.

"От днес започнахме промяната в БСП и тя трябва да премине през всеки един от нас. От днес ръководството поема курс на обединение и помирение в партията", категоричен бе Атанас Зафиров. На Бузлуджа ще бъдат поканени всички социалисти, за да бъдат заедно и единни. Зафиров увери, че ще бъде проведен честен избор на нов председател на БСП.

На конференция и събранията ще се направи анализ и отчет за ефективността на прекия избор за председател на БСП и за резултатите от него.

БСП търси спасяването си след изборите
Обновена

БСП търси спасяването си след изборите

Извънреден пленум на "Позитано" 20

На въпрос на News.bg на какви компромиси са готови "червените", за да могат да убедят лявото пространство, че БСП наистина за променя, Зафиров коментира, че ако се започне разговорът с компромиси, няма да се доведе до положителен край. Амбицията е за силна левица. Когато положим необходимите усилия, когато стъпим върху нещата, които ни обединяват, а не ни разделят, ще стигнем до необходимите компромиси. Една от пречките за обединени в лявото бе силното его от лидерите в партиите, което пречеше на този обединителен успех. Трябва да се мине през преосмисляме и да се върне доверието на лявото пространство. Коридор за лявото обединение и възможности има огромни, сигурен е Зафиров.

Атанас Зафиров бе категоричен, че крепостта няма да отвори вратите отвътре и че партията няма да падне в лапите на ГЕРБ и ДПС. БСП няма да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ и ДПС. Ако поканата за правителство е отправена от ГЕРБ, решение ще вземе Изпълнителното бюро на партията. С това решение затваря устата на всички клеветници, отсече той. Промяната в БСП е необратима и много скоро резултатите ще станат видими и ясни, обеща новият временен председател на БСП.

Атанас Зафиров уточни, че все още не е ясно дали БСП ще подкрепи изобщо мандат за съставяне на правителство. БСП ще са опозиция в 50-ото Народно събрание.

Нинова предложи Георги Свиленски за председател на ПГ на БСП

Нинова предложи Георги Свиленски за председател на ПГ на БСП

Христо Проданов и Иван Ченчев ще бъдат негови заместници

Борислав Гуцанов посочи, че пленумът на БСП е взел решение и призовава Калоян Методиев да се оттегли като народен представител в 50-ото Народно събрание. Ако Методиев не се оттегли като народен представител, то "БСП за България" няма да е част от него. Трябва да се градят мостове, а не да се направи така, че социалистите да са в изолация. Пътят е към отваряне на БСП, към връщане на всички обидени и действия, които да направят лявото силно, категоричен бе Гуцанов. Ще се водят разговори със социалисти, с цели партии и организации, но лявото трябва да се обедини - това е ключът към успеха, каза Гуцанов.

"Националният съвет беше на Видовден - мъдростта за обединение на лявото пространство надделя. Обединението е ключът за лявото пространство", подчерта Гуцанов.

Той подчерта, че всичко трябва да бъде спазено и да се върви по устав за избора на нов председател на БСП. Гуцанов изтъкна, че Корнелия Нинова има два пълни мандата и при това положение по устав нещата са ясни - има право на два мандата.

Корнелия Нинова хвърли оставка от БСП

Корнелия Нинова хвърли оставка от БСП

Остава депутат, избран от гражданите