С изключително оскъдни коментари приключи дългоочакваната лидерска среща между ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България", на която двете партии трябваше да изгладят различията си и да обсъдят различните поставени на масата варианти - ултиматума от 7 точки на "Промяната" и контрапредложението на ГЕРБ за подписване на официално коалиционно споразумение.

Срещата, проведена в Народното събрание, продължи почти 2 часа и половина, като на нея присъстваха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, председателят на парламента Росен Желязков, вицепремиерът Мария Габриел, съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев и тези на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Повечето от тях обаче избягаха от медийния интерес, измъквайки се през странични изходи. Единствено пред камерите застанаха Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов, като скромният откъм времетраене коментар дойде от Петков.

"Това, което обсъдихме, е, че комуникацията трябва да стане много по-регулярна. И затова определихме, че всяка седмица ще имаме среща във вторник, където лидерите на двете коалиции, плюс премиера и вицепремиера, ще присъстваме и ще обсъждаме въпросите в Народното събрание и други важни теми на деня", съобщи съпредседателят на ПП.

По думите му по този начин - при наличието на регулярна комуникация, бил много по-малък шансът да "излезем извън контрол на комуникацията".

ГЕРБ не приемат ултиматуми, но могат да измислят 127 точки на ПП/ДБ

ГЕРБ не приемат ултиматуми, но могат да измислят 127 точки на ПП/ДБ

От партията настояват за коалиционно споразумение с ясно разписани механизми

"Надяваме се точно обратното - да съберем комуникацията и двете групи да могат да движат по-ясно, по-точно, с ясни решения, които са добри за България", завърши краткия си коментар Кирил Петков, оттегляйки се заедно с Христо Иванов и Атанас Атанасов, отказвайки да отговори на каквито и да е било въпроси.

Петков отказа да отговори и на въпрос на News.bg дали тези регулярни срещи ще заместят по същество координационния борд, който бе едно от условията към ГЕРБ и който следва да съгласува ключови назначения.

Припомняме, че по-рано три от основните лица на ПП - Лена Бориславова, Николай Денков и Асен Василев коментираха с категоричност, че не е необходимо подписване на коалиционно споразумение - основно условие, поставено от ГЕРБ. Същевременно Христо Иванов преди началото на срещата не изключи подписване на документ между двете партии, като посочи, че не заглавието, а съдържанието му било от значение.

На практика обаче коментар от страна на представител на ГЕРБ нямаше.

Атанасова и Дончев искат лидерска среща от ПП/ДБ за координацията и отговорността

Атанасова и Дончев искат лидерска среща от ПП/ДБ за координацията и отговорността

Десислава Атанасова не била питана за назначения