Тази вечер правната комисия в парламента реши народните представители да остават без заплата, ако отсъстват 3 поредни дни или общо 5 пленарни заседания в рамките на месеца.

Комисията прие на първо четене промени в Правилника на Народното събрание, внесени от Националния фронт за спасение на България, предаде БНР. До промените се стигна след решението на БСП да бойкотира парламента.

Освен месечните си възнаграждения, депутатите губят и добавките за клас прослужено време, намаляват се и средствата за допълнителни разходи.

"Има такова решение на Конституционния съд, което изрично казва, че основно задължение на народния представител е да участва в пленарните заседания на Народното събрание." - коментира депутатът Християн Митев, един от вносителите на поправката.

И НФСБ предлагат отсъстващи депутати да не получават заплати

И НФСБ предлагат отсъстващи депутати да не получават заплати

Настояват и за регламентиране на максималния брой процедури от една парламентарна група

Неочаквано възражение направи друг депутат от групата на Обединените патриоти - Емил Димитров-Ревизоро. Според него, не бива да се наказва опозицията, напуснала, защото се чувства игнорирана.

Срещу промените в правилника се обявиха и от ДПС. В отсъствието на представителите на БСП не бе прието предложението им за намаляване на депутатските заплати.

По-рано на среща между председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и ръководството на групата на Обединените патриоти бе решено да бъдат подкрепени промените в правилника на Народното събрание.

Нинова натъртва: Не опозицията променя законите за депутатските заплати

Нинова натъртва: Не опозицията променя законите за депутатските заплати

По думите ѝ от БСП не искат да получат възнагражденията си

"Вие, ако не отидете на работа, ще получите ли заплати от вашите работодатели? Смятате ли, че тези, които не идват на работа, трябва да получават заплати? Смятаме, че трябва да бъдем солидарни с всички тези български граждани, които, когато не отидат и не упражнят правото си на работа, те нямат право да получават и съответното възнаграждение. Така че няма престация, която да е осъществена, няма да получаваш и заплата. Това е, което ще предприемем като действие, и смятаме, че това е справедливо и това е искрено и истинско пред българските избиратели", коментира Цветанов.

Припомняме, че дискусията около възнагражданията на отсъстващите депутати се разрасна след като Националният съвет на БСП реши депутатите на левицата да напуснат парламента. Предложението беше направено от лидера Корнелия Нинова на пленум на БСП.

От ГЕРБ решиха да върнат преференциалния вот. Въпреки това червените не се върнаха в пленарната зала, а Корнелия Нинова посочи, че това може да стане само на пленума на БСП.

На 21 февруари, председателят на правната комисия Данаил Кирилов заяви, че очаква извинителни бележки от БСП за отсъствието им от парламента. Той подчерта, че трябва да има сериозни санкции за това.

Засега няма съгласие между ГЕРБ и Обединените патриоти дали да бъде подкрепено ветото на президента върху Изборния кодекс. На този етап само от ВМРО са обявили, че са склонни да подкрепят държавния глава.

Заместник-председателят на партията Искрен Веселинов даде да се разбере, че могат да направят отстъпки, но не и по отношение на преференциите.

Патриотите настояват преференциите да останат в стария вид, за всичко останало са склонни да водят разговори.

На срещата, която се проведе в парламента, присъстваха председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов, двама от лидерите на патриотичната коалиция - Волен Сидеров и Валери Симеонов, както и заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов.