"Трябва да се лицензира Ислямският институт в България и той да обучава кадрите си по учебна система, утвърдена от Министерството на образованието. Всеки един български гражданин, завършил другаде, трябва да минава за лицензиране през образователното министерство, за да получи правото да преподава".

Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на XIII-та Международна конференция "Тероризъм и електронни медии". Каракачанов ще предложи на правителството и парламента да бъдат направени промени в Закона за вероизповеданията и Закона за образованието като част от мерките за борба с радикализацията.

600 български имами не са получавали заплати от 2 месеца

600 български имами не са получавали заплати от 2 месеца

Част от дипломите от Висшия ислямски институт са невалидни, обясни експерт

Ще бъдат взети и мерки, свързани с финансирането на вероизповеданията. Имамите, които проповядват сега, ще минат изпит по новите изисквания.

Военният министър призова религията да стои далеч от политиката и опитите тя да бъде използвана за политика да се санкционират.

Каракачанов коментира и доклада на ДАНС, според който има заплаха за териториалната цялост на страната, като заяви, че отдавна има такива констатации.

Застрашените райони са тези с цигански гета и региона на Родопите, защото там се настаняват имами, които проповядват този ислям.

16 имами от Турция служат в българските джамии

16 имами от Турция служат в българските джамии

Нямало законови пречки вероизповеданията да се финансират от чужбина

По рано пред гостите и участниците в конференцията Каракачанов заяви, че въпреки похарчените средства и вложените усилия, тероризмът продължава да е заплаха. Той определи кибератаките като източник на нестабилност и воденето на хибридни войни като правило.

Има 331 джамии без имами, там спокойно влизат и проповядват радикалисти

Има 331 джамии без имами, там спокойно влизат и проповядват радикалисти

Предупреди Недим Генджев

На конференцията участва и Владимир Козлов - заместник-директор на Федералното бюро по печата и масовите комуникации на Русия. Козлов заяви, че звучи като парадокс, но днес терористичните актове в Европа са намалели, в сравнение с периода 70-88 г., когато на континента е имало повече от 4800 действащи терористи, а жертвите са около 2200.

В Русия терористичните актове са с 19% по малко през 2016 г. Той отбеляза, че броят на деянията намалява, но се усилват паниката и страхът.

Руският посланик Анатолий Макаров призова журналисти и политици да обединят усилията си, за да се предотврати радикализацията в обществото.

На форума присъстваха посланици на чужди държави у нас, народни представители от българския парламент, български и чуждестранни гости.