Постигнатото е добро за България. Това каза дипломатът и бивш зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков пред БНТ, във връзка с вчерашното решение на НС да бъде вдигнато българското вето върху преговорите за членството на Северна Македония в ЕС.

"Между първото предложение за преговорната рамка и сега сегашното има огромни разлики и всички до една отразяват българските притеснения и българските позиции", отбеляза той.

Запитан чий успех е вчерашното решение на НС да бъде вдигнато българското вето върху преговорите за членството на Северна Македония в ЕС след предложението на френското председателство на Съвета на ЕС, на фона на твърденията на Слави Трифонов, че България води две различни външни политики, Кючуков заяви: "Проблемът с външните политики наистина е сериозен. Българската дипломация е една и това беше успех именно за българската дипломация, която успя да защити и да включи в текстовете тези позиции, по които дори в политически план в самата България имаше някои разминавания."

Той уточни: "Става дума за официалните позиции на България, приети както с рамката, така и с декларацията на българския парламент от 2019 г."

Дипломатът добави, че тези позиции са защитени в максимална степен.

Йотова: Предложение като френското можеше много по-рано да е факт

Йотова: Предложение като френското можеше много по-рано да е факт

Това е зависило от Кирил Петков, смята вицепрезидентът

По думите му включването на българите в Конституцията на РСМ, а не само в преамбюла й, както е в момента, по-скоро не решава проблема за правата им, а създава допълнителни проблеми. "Най-вече това на практика означава, че обявявайки българите и хората с българско самосъзнание за държавотворен народ, тоест, за част от македонската нация - има едно автохтомно местно общество, което не е с български корени. На практика това е тълкованието, което може да се направи по този въпрос", обясни Любомир Кючуков.

Той допълни, че българската позиция по този казус е защитена и е въпрос на време да бъде прието официалното решение на РСМ.

Дипломатът каза още, че след началото на преговорите Република Северна Македония трябва да изготви и изпрати свой план за действие и ЕС да го върне с референции, за чието изпълнение ще се следи, което обикновено отнема около две години, като това е приблизително и времето, което РСМ има за необходимите промени в Конституцията си.

Скопие ни се скара заради плакати "Македония е България" в НС

Скопие ни се скара заради плакати "Македония е България" в НС

Настоява София да осъди експлицитния говор на омраза

По отношение на думите на президента Румен Радев, че с вчерашното и решение парламентът е подписал празен чек предвид липсата на подписан двустранен протокол, Кючуков заяви: "Да, той действително не е подписан. Но в момента в който бъде приета преговорната рамка и се реферира към този протокол, преговорите няма да започнат, преди той да бъде подписан. Тоест, тук ЕС не само вече защитава българската позиция, но фокусът, бих казал дори - натиск, се пренасочва от София към Скопие."

По думите му, за да започне целият този процес, трябва да бъде подписан двустранният протокол, за който има изготвен проект и в който се говори за всичко, при това - с доста ясни срокове.

Mакрон поздрави България, Шолц ще анализира решението за РСМ

Mакрон поздрави България, Шолц ще анализира решението за РСМ

Карл Нехамер прогнозира нови дискусии, особено от страна на РСМ