Кандидатът за кмет на София Мартин Заимов се ангажира да отвори столичната баня като общодостъпно място за гражданите, а не да прави луксозен спа център за малцина платежоспособни клиенти, каквато идея лансира Бойко Борисов, след избирането му за кмет пред две години.  

Днес той разговаря със столичани при чешмите с минерална вода в близост до банята.

„Това е една от най-хубавите сгради в София, а стои вече толкова години. Тя е фантастична като архитектура, като концепция. Може ли в римско време хората да са  се къпали тук, а днес софиянци да не могат?
Очевидно не е само Борисов виновен, но какво направи той за две години? Той обеща преди две години." - коментира кандидатът на обединената десница.

„Запознах се с един от реставраторите, който иска да работи. Казали са му - няма пари и не може да се работи. Абсурдно е! Това е една машина за пари. но не, както Борисов има идея за някакъв луксозен спа център.
Като казвам „машина за пари", имам предвид, че всеки ще може да дойде срещу 50 стотинки или едно левче. Колкото софиянци решат, че си струва да се плати, за да се ползва банята, толкова ще бъде билетчето. И само от броя хора инвестицията ще се върне за нула време." - допълни Мартин Заимов.

Идеята му беше подкрепена от Иван Нейков - кандидат за общински съветник от общата листа на СДС и ДСБ.

„Преди три хиляди години тук е имало баня Сега тук има всичко друго само не и баня. Нещо не се връзва. Идеята на г-н Заимов за достъпно място за отдих, за лечение, за отмора, всъщност е най-доброто, което може да се направи за софиянци." - заяви Иван Нейков.

Той допълни, че в 20-годишния ремонт на банята са хвърлени към 15 милиона лева - от МТСП, от програмата „Красива България", от донори и от самата община.

Сигурно Колизеумът е бил построен по-бързо, отколкото ние ремонтираме градската баня. Време е някой да тропне по масата и да каже - стига толкова, искам софиянци да се върнат там, където са били три хиляди години." - каза още Нейков.

По думите му, първото решение, което ще обсъди Общинският съвет, след като Мартин Заимов стане кмет, е общината да довърши ремонта на банята със собствени финансови средства, но ако това не стане има и други варианти като публично-частно партньорство, например.

Мартин Заимов добави, че при вчерашното си посещение в Банкя и посетил местната минерална баня.

В Банкя имаше един фантастичен минерален плаж, споням си  го. Борисов не е способен на собственото си място да направи плажа. Обеща преди две години какъв спа център ще стане, отидете да видите каква руина е." - коментира синият кандидат за София.

Той повдигна и въпроса за малкото работещи тоалетни в столицата.

„Наблизо (до банята) е една от малкото работещи тоалетни. Което ми дава повод да задам въпрос на Борисов - той не ходи ли в тоалетната? Може ли в София да няма тоалетни? Защо хората трябва да се чудят как да се промушат в някое заведение? В София трябва да има тоалетни, както едно време имаше. То и сега ги има, само че са затворени, заковани." - коментира Заимов, като добави, че това е задължение на общината.

Той обърна внимание и на купчините от непочистени боклуци около минералните чешми до банята.