Проблемите с качеството на въздуха в столицата не са от днес, но стават все по-видими. Това заявиха общинските съветници от "Политическа група 5" Светослав Витков, Симеон Славчев, Иван Велков и Венцислав Мицов. Според тях има драстично разминаване между данните за чистотата на въздуха, които дава общината, и информацията, която се отчита от НПО сектора.

Всички мерки, които ръководството на Столичната община уж предприема за подобряването на чистотата на въздуха в града, се оказаха абсолютна мъгла, категорични са от ПГ5. Те подчертаха, че проблемът със замърсяването не може да бъде решен с мерките, които предлага зам.-кметът на Столичната община по екология Йоана Христова, и определиха като арогантно твърдението й, че бъдещият завод за изгаряне на отпадъци в центъра на София няма да замърсява, а ще пречиства въздуха на столицата.

Няма да има референдум за RDF инсталация за изгаряне на боклук в София

Няма да има референдум за RDF инсталация за изгаряне на боклук в София

Столичният общински съвет отхвърли искането

От политическата група напомниха, че още през октомври са поискали да се проведе референдум за завода за изгаряне на отпадъци, тъй като са на мнение, че софиянци трябва да знаят какво ги чака, когато бъде изградена инсталацията.

Идеята обаче беше отхвърлена от мнозинството в Столичния общински съвет. Не се прие и предложението на "Политическа група 5" да не бъде повишавана цената на билетите за градския транспорт в София без никаква икономическа обосновка, нито това да се въведе "зелен билет" с цена 1 лев за целия ден за градския транспорт по време на отоплителния сезон в София.

Мнозинството в СОС не чу критиките и ще гори боклук край Централна гара

Мнозинството в СОС не чу критиките и ще гори боклук край Централна гара

Група5 си сложи противогази в залата

Общинските съветници не откриват логика в твърдението на мнозинството, че нерегламентираното изгаряне на отпадъци замърсява въздуха, след като с изграждането на инсталацията за изгаряне на RDF се разрешава регламентираното изгаряне на отпадъци в центъра на София.

Трябва коренно различен подход за устойчивото решение на проблема с чистотата на въздуха в столицата, убедени са от ПГ5.

Те заявиха, че се надяват на безпристрастност от страна на съда относно обжалването на решението за отхвърляне на предложения референдум.

Всеки софиянец да знае как ще се гори боклука, настояват от ПГ-5

Всеки софиянец да знае как ще се гори боклука, настояват от ПГ-5

Поемането на дълг от СО далеч надхвърля мандата