Македония е ангажирана да изгради Западните Балкани на 21-ви век като регион на стабилност и просперитет за всички граждани.

Това заяви премиерът на РС Македония Зоран Заев при пристигането си на първата среща на върха на НАТО в Брюксел, на която Македония участва като пълноправен член на Алианса. Информацията е на македонското електронно издание "Фокус".

Радев доволен от стъпките на НАТО за преодоляване на технологичния разрив
Обновена

Радев доволен от стъпките на НАТО за преодоляване на технологичния разрив

Той призова за единство на съюзниците

"Тук сме да потвърдим нашата обединеност, кохезия и солидарност за справяне с настоящите предизвикателства. Споделяме всички предизвикателства и стоим рамо до рамо в Алианса, ангажирани сме с колективната безопасност. По-силни сме заедно", каза македонският премиер на срещата на върха.

По-рано премиерът Зоран Заев заяви, че всички срещи с българския президент Румен Радев са били от полза.

Отстояваме рамковата позиция по РС Македония, увери Стефан Янев

Отстояваме рамковата позиция по РС Македония, увери Стефан Янев

Албания не взима страна, посочи и Еди Рама

"От разговорите можем да очакваме само стъпки към по-добро бъдеще за целия македонски народ, за всички наши граждани, за нашата земя. Очаквам, че с разговорите можем да намерим решение, защото наистина е дълго (вероятно визира обсъждането преди началото на европреговорите - б.р.). Вярвам, че Република България най-накрая ще ни подкрепи да направим следващата стъпка.

Зоран Заев води македонската делегация в състав - външният министър Буяр Османи и военният министър Радмила Шекеринска. 

САЩ пришпорват Радев за ускоряване на евроинтеграцията на С. Македония

САЩ пришпорват Радев за ускоряване на евроинтеграцията на С. Македония

Радев разговаря по телефона с американския държавен секретар

Припомняме, 2020 г. мина под знака на спора между София и Скопие заради нежеланието на РСМ да спазва Договора за приятелство и добросъседство, през 2017 г.

На 17 ноември България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония.

Скопие блокира дейността на Смесената българо-македонска историческа комисия, която трябва да разгледа спорните въпроси в общата история на двете страни.

През миналата година страната ни многократно призоваваше Скопие да се откаже от езика на омразата спрямо България, да се отвори за българските инвестиции, да зачита правата на гражданите си с български паспорти и да спре фалшификацията на историята, за да може да се присъедини към ЕС.

Към момента шефът на ДАНС Димитър Георгиев е в отпуск. Впоследствие стана ясно, че в неплатен отпуск до септември са също председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов, председателят на ДАНС Димитър Георгиев и председателят на Държавна агенция "Технически операции" Цветан Китов.

Ироничното в случая е, че Скопие възлагаше големи надежди именно на новото българско правителство за намиране на компромисно решение по спорните въпроси между двете страни.