За да отпаднат напълно таксите за детски градини и ясли на всички деца у нас, е нужно в бюджета за 2020 г. да бъде заложена сумата от 66 млн. лева. Това заявява в своя позиция Мая Манолова по повод предложението на управляващите таксите за детски градини и ясли на социално слабите семейства да се поемат от държавата.

Според Манолова, след като отчетеният излишък за 9-месечието е около 2 млрд. лева, това означава, че осигуряването на необходимите по нейни изчисления 66 млн. лева за е напълно възможно.

Манолова е на мнение, че не само социално слабите деца, а всички български деца в тази възраст трябва да бъдат освободени от такси.

Детската градина - безплатна за ромчета и за социално слаби

Детската градина - безплатна за ромчета и за социално слаби

Където няма детска градина, се обмисля учители да ходят почасово по домовете

Всяко дете има право на образование, но не всеки родител може да си го позволи, подчертава тя и напомня, че голяма част от родителите не могат да плащат такси поради ниски доходи.

В позицията си Манолова твърди, че деца, които не са посещавали детски заведения, по-лесно отпадат от училище, а инвестициите в ранно детско развитие имат най-висока възвръщаемост.

Според нея осигуряването на таксите от бюджета ще бъде и стимул за подобряване на раждаемостта на фона на демографската криза.

Над 7 000 деца останаха без място в столичните детски градини и ясли

Над 7 000 деца останаха без място в столичните детски градини и ясли

Второто класиране е на 24 май

Тя напомня, че проблем в столицата е липсата на достатъчно места в детските градини и ясли. По нейни изчисления за София са нужни 35 нови детски градини за чакащите 7 000 деца, което би струвало около 70 млн. лв. само в столицата.

Манолова изтъква, че в момента в проекта на бюджета за 2020 г. са предвидени до 70 млн. лв. за изграждане и реконструкция на детски ясли, градини и училища в цялата страна. Тези средства по думите й очевидно няма да са достатъчни за решаване на проблема през следващата година. По тази причина тя настоява предвидената сума да бъде увеличена до 100 млн. лв.

Манолова настоява държавата да поема болничните, а пенсиите да се преизчислят

Манолова настоява държавата да поема болничните, а пенсиите да се преизчислят

По думите й предложения бюджет 2020 няма да намали бедността