Заместник-председателят на Народното събрание Веселин Марешки призова правителството на направи спешна поръчка на 1 млн. ваксини срещу COVID-19, извън очакваната доставка от Европейския съюз.

По думите му висшите чиновници в Брюксел били на път да се провалят с тази задача.

"Нямаме време да чакаме и да си играем на локдаун, намаляване на мерките, скок в заразените, пак локдаун. Това не може да продължава така. Икономиката съвсем ще закъса, хората ще останат без никакви доходи. Това е огромен риск за стабилността на държавата. Мисля, че животът и здравето на българите, както бизнесът и доходите, са приоритет в тази ситуация", подчертава той.

Пристигат близо 30 000 дози от ваксината на AstraZeneca днес у нас

Пристигат близо 30 000 дози от ваксината на AstraZeneca днес у нас

Поставянето на ваксините в хладилната камера щяло да бъде заснето

По думите му било много добре, че има обща поръчка за страните членки на ЕС, но ние сме били суверенна държава и сме имали право да предприемем и други мерки, за да излезем от тази криза по-бързо и с минимални щети.

Марешки настоява правителството да предприеме необходимите мерки да има достатъчно ваксини и процесът по ваксинация да е по-бърз.

"Измина година от началото на тази здравна и икономическа криза. Време е да започнем да възстановяваме живота в страната с всички мерки, които да гарантират здравето на българите", смята зам.-председателят на НС.