За минимален и максимален праг на финансиране на партиите заговори лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки в ефира на Нова телевизия.

Той смята, че субсидията няма да падне до 1 лев. "Не вярвам, че субсидията ще падне на 1 лв. В момента обсъждаме да има един минимум, който е необходим за съществуването на партиите. Трябва да има минимален и максимален праг на финансиране", каза Марешки. 

Радев: Субсидиите за партиите да се намалят, но не драстично

Радев: Субсидиите за партиите да се намалят, но не драстично

Коментира и сделката за Ф-16

По думите му, ако това се приеме, хем ще намалят парите за партиите, хем ще има нормално съществуване на по-малките формации. Има вариант и да се приеме прозрачно финансиране от бизнеса, смята Марешки.

Според него субсидията не е най-големият проблем в българското общество. Марешки смята, че има прикриване на други сделки, за които не се говори.

"Участвам само в прозрачни процедури. Вече съм две години в парламента и не съм участвал в нито една обществена поръчка. С чиста съвест съм", заяви Марешки. 

Симеонов иска Борисов на преговорите за субсидиите

Симеонов иска Борисов на преговорите за субсидиите

Според него ДПС бягали от отговорност

За идеята да се кандидатира за кмет на София Марешки обясни, че бил саркастичен. "На хората им писна да се кандидатират едни й същи хора за различните постове у нас. Мая Манолова може да стане кмет на София единствено, ако се разбере с Бойко Борисов. Няма истинска борба, има театър", смята Веселин Марешки. 

Пеевски дойде в парламента в деня на консултациите за субсидиите

Пеевски дойде в парламента в деня на консултациите за субсидиите

ДПС обаче няма да участват в разговорите

Припомняме, темата за субсидиите на партиите бе отворена след като стана ясно, че има нарушения. Темата бе подадена на 20 май 2019 г., в предаването "Шоуто на Слави" по bTV.

Партийната субсидия е трябвало да бъде 32 128 844 лв., но вместо това в бюджета е предвидена и реално изплатена субсидия от 38 684 384 лв. Това е с 6 519 540 лв. повече, информират от екипа шоуто.

По този начин партийната субсидия за получен глас вместо определените в бюджета 11 лв. е станал 13,23 лв. на глас.

Според Закона за политическите партии, държавна субсидия се отпуска ежегодно от централния бюджет на политическите партии и коалиции, които са регистрирани в ЦИК за участие в избори. Условието е да са участвали в последните парламентарни избори и да имат избрани народни представители.

След като на първо четене депутатите одобриха за намаляване на партийните субсидии за 1 лев, се проведе Коалиционен съвет за обсъждане на субсидиите, на който бе решено, че ще се търси общо мнение.

Във вторник стана ясно, че ГЕРБ първи са възстановили парите от надвзетите субсидии.

Ден по-късно от БСП обявиха, че нямат пари в касата за да върнат надвзетите субсидии и те ще им бъдат удържани от следващата субсидия.

От ДПС също заявиха, че вече са върнали надвзетата субсидия.

От извънпарламентарните партии ДСБ обяви, че очаква дарения, за да върне изхарчените вече пари.