Вицепремиерът и министър на външните работи на България, Мария Габриел, изрази своята благодарност към Испанското председателство за "отличното сътрудничество" в процеса на присъединяването на България към Шенгенското пространство. В свой пост в социалната мрежа Facebook, Габриел подчертава значението на това сътрудничество за постигането на "важен национален приоритет" за страната.

Освен това, Мария Габриел изразява своето одобрение към шестте основни приоритета на предстоящото Белгийско председателство на ЕС, което започва от днес. Тя подчертава мотото на председателството - "Защита, укрепване, подготовка" - и отбелязва основните приоритети: защита на върховенството на закона и демокрацията; насърчаване на конкурентоспособността; справедлив зелен преход; укрепване на социалната и здравна програма; защита на населението и границите; Европа в глобалния свят.

Мария Габриел изразява своето очакване за плодотворна съвместна работа и пожелава успешно председателство на Белгия.

Съветът на ЕС потвърди на 30 декември, че България и Румъния ще се присъединят към Шенгенското пространство, като началото ще бъде от въздушните и морските граници.

Денков и Габриел ни поздравяват за влизането във "въздушния" Шенген

Денков и Габриел ни поздравяват за влизането във "въздушния" Шенген

Те са убедени, че скоро ще бъде премахнат контрола и по сухопътните граници