Мария Габриел участва в първото заседание на Съвета НАТО-Украйна, което се проведе по време на срещата на външните министри на съюзниците в НАТО в Брюксел. Събитието беше разделено на три сесии, фокусирайки се върху ключови теми за Алианса.

В първата сесия бе обсъдено предоставянето на политически насоки за приоритетите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през 2024 г. Мария Габриел подчерта важността на сътрудничеството, изпреварващите действия и споделянето на опит, като отбеляза, че за България ключови са сигурността и стабилността на Черноморския регион и Западните Балкани.

Втората сесия се фокусира върху обстановката в Западните Балкани, като бе засегната и ролята на България за стабилността в региона. В рамките на третата сесия се проведе първата среща на Съвета НАТО-Украйна, където бяха обсъдени актуалните събития в Украйна.

Мария Габриел изрази подкрепа за Украйна и надежда за скорошното финализиране на процеса на ратификация на протокола за бъдещо членство на Швеция в НАТО.  Работната програма за 2024 г. беше одобрена, задълбочавайки сътрудничеството с Украйна в области като енергийната сигурност, иновациите, киберсигурността и борбата с дезинформацията.

В плановете на Габриел няма среща със Сергей Лавров

В плановете на Габриел няма среща със Сергей Лавров

Не всички членове на делегацията на Лавров са получили разрешение да преминат през българското въздушно пространство