Хаосът в държавата е пълен. Това заяви пред bTV лидерът на "Изправи се.бг" Мая Манолова по повод ситуацията с коронавируса у нас и поредния случай на починал пациент след лутане между болниците.

По нейни думи властта е оставила хората да се спасяват поединично.

Хората вече умират не само от вируса, а и от хаоса, който правителството създаде с това, че напълно пропиля прозореца, който вируса даде през летните месеци, подчерта тя. Според нея не е било направено нищо, за да се подготви здравната система.

Манолова посочи, че по данни на здравното министерство има 26 000 свободни легла в болниците у нас, като са заети малко над 6000. Проблемът обаче бил, че не са премахнати административните пречки, така че системата да бъде гъвкава. По нейни думи легла има, както и лекари, но те не са ангажирани с борбата срещу коронавируса.

Манолова изтъкна, че цялата доболнична помощ доскоро е била абсолютно изключена от борбата със заразата.

Строим пътища и в пандемията, хвали се Борисов пред доктори

Строим пътища и в пандемията, хвали се Борисов пред доктори

Първият участък от АМ "Европа" готов предсрочно

България в момента е две картини - едната, в която хората си умират по домовете или пред болниците, защото за тях няма лекари, и втората картина, в която Борисов разхожда в джип двама лекари и им обяснява, че всичко в държавата е наред, показвайки им мантинелите, коментира ситуацията лидерът на "Изправи се.бг". Според нея управляващите не осъзнават тревожността на положението.

Тя посочи, че преди да се прибегне до по-строги мерки, властта тряба да е направила това, което ще ограничи заразата с по-фокусирани действия.

Манолова подчерта, че България е единствената държава, в която PCR тестовете са платени и не е било направено масово тестване. По нейни думи правителството се е провалило както в ограничаването на заразат, така и в осигуряването на медицинска грижа и предотвратяването на смъртност.

Манолова посочи, че по смъртност на глава от населението България е черен шампион.

Строим пътища и в пандемията, хвали се Борисов пред доктори

Строим пътища и в пандемията, хвали се Борисов пред доктори

Първият участък от АМ "Европа" готов предсрочно

Правителството трябва да иска прошка за случващото се, защото останалите му дни ще се мерят не с магистрали, а със загубени човешки животи в резултат на създадения хаос, категорична бе тя.

По нейни думи, ако слушаме твърденията на правителството, то е перфектно, но просто не е случило на народ и избиратели.

Относно Закона за ВиК Манолова заяви, че докато хората са в паника заради кризата коронавируса, правителството подготвя закони, насочени срещу гражданите и които удрят потребителите. Въпросният закон според нея ще повиши драстично цената на водата, национализирайки общинските ВиК дружества.

Тя обясни, че се появява нов компонент във формирането на цената - т.нар. такса" достъп" - до питейна вода,до канал и до пречиствателна станция. Ще има две компоненти на цената на водата, като трите такси "достъп" ще се плащат, независимо дали се потребява вода или не. Тъй като водата за последните четири години се вдигна с няколкостотин процента, сега е повече от нечестно на потребителите да им се повишава цената по този начин, възпротиви се Манолова.

Борисов: Кризата ни съсипа

Борисов: Кризата ни съсипа

Премиерът има усещането, че пандемията е в живота ни не от месеци, а от години

Относно бързите кредити и промените в Закона за ДДС тя определи случващото се като "чудовищно".

Докато хората се тревожат за здравето си, властта посяга на хляба им, посочи Манолова и заяви, че България е страната с работещите бедни и мизерстващите пенсионери, които по необходимост прибягват до бързите кредити. По нейни думи тихомълком депутатите са приели поправка, с която дават право на фирмите за бързи кредити да събират до 200% неустойка за неизпълнение върху главницата плюс други такси.

Тя бе категорична, че неустойката за неизпълнение е изкуствено създадена от фирмите за бързи кредити.

По тази причина Манолова призова президента Румен Радев да наложи вето на Закона за ДДС, както и на текста, който дава право на държавните чиновници, участвайки в бордове, да получават бонуси.