Има достатъчно за извършване на сертификация на машините за гласуване на предстоящите предсрочни парламентарни избори и евровота. Трябва да разшири групата от външни експерти, които участват в процеса, за да е много по-публичен, както и да има 24/7 излъчване от залата, където се извършва удостоверяването на машините. Това заяви пред БНР министърът на електронното управление в оставка Александър Йоловски.

Той подчерта, че в областта на електронното управление, информационните технологии и киберсигурността има значително по обем европейско финансиране, което е "интересно за редица играчи". По думите му неговата задача е била да гарантира, че финансовия ресурс се харчи ефективно и целесъобразно.

Йоловски посочи, че е участвал в правителството като експерт по покана на Николай Денков. Той изтъкна, че не се е виждал със съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков от октомври 2023 г., моментът в който е съобщил за оказвания върху него натиск.

По думите на Йоловски срещу него се води изключително активна негативна кампания. Той уточни, че ПП-ДБ са били против това той да остане министър след ротацията. Според него създалото се обществено напрежение" около обществена поръчка за 600 млн. лева вероятно е повлияло за това решение.

Припомняме, че през октомври бе назначена охрана на Александър Йоловски.

Йоловски имал още с какво да допринесе в е-управлението

Все още не е сигурен министерският му стол