Външният министър Светлан Стоев прие посланика на Украйна Виталий Москаленко, съобщиха от МВнР. От българската страна препотвърдиха неизменната и последователна подкрепа на България за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, включително териториалните й води. Анексирането на Крим е в нарушение на международното право, се казва в съобщението.

"За България, включително като страна от Черноморския регион, е много важно ситуацията с Крим и конфликта в Източна Украйна да бъдат решени по пътя на преговорите в установените международни формати", уверяват от Външно.

Повод за срещата са думите на президента Румен Радев по време на предизборен дебат с другия кандидат - Анастас Герджиков, че сега Крим е руски. Като реакция след това Украйна привика на разговор българския посланик в Киев.

През 2014 г. след референдум Русия анексира полуостров Крим от Украйна. Тогава с договор Русия обяви Севастопол и Крим за част от своята територия.

След това от посолството на САЩ в София изразиха загриженост, а в Киев привикаха нашия посланик.

Министър Стоев изрази увереност, че недоразуменията от последните дни няма да повлияят на отличните приятелски отношения между България и Украйна.

Посланикът на Украйна подчерта, че последователна българска подкрепа за Украйна е от голямо значение за страната му. Той поднесе съболезнования във връзка с трагичните инциденти при пожара в село Рояк и катастрофата с автобус от Република Северна Македония на автомагистрала "Струма".

Министър Стоев благодари за изказаната съпричастност и изрази надежда, че украинският му колега Дмитро Кулеба ще има възможност да посети България през следващата година, за което има отправена покана.