Държавата ще предприеме допълнителни мерки за постигане на напредък във връзка с прилагането на засилен мониторинг от Групата за финансови действия срещу изпирането на пари (FATF).

Това съобщиха от правителствената служба.

Такова решение е взето на първото заседание на Съвета за координация и сътрудничество за осъществяване на Националния механизъм за определяне на политиките и за координация в сферата на мерките за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма, чийто председател е премиерът Николай Денков, съобщиха от Министерския съвет.

Членовете на Съвета обсъдиха изпълнението на мерките, залегнали в одобрения от кабинета през декември 2022 г. план за изпълнение на препоръките на Комитета на експертите за оценката на мерките срещу изпирането на пари към Съвета на Европа (Комитета MONEYVAL) от май тази година.

В края на август в Тирана предстои преглед на напредъка на България по изпълнение на препоръките на MONEYVAL. Преди визитата ще бъде разработен план, в който ще бъдат разписани допълнителни действия, техният краен срок и отговорната за всяко от тях институция, обясняват от Министерския съвет.

Като част от мерките срещу поставянето на България под засилен мониторинг от FATF в рамките на седмица предстои да бъде приета Национална стратегия срещу изпирането на пари и финансирането на тероризъм.

Разбиха престъпна група за трафик на жени и пране на пари в Разградско

Разбиха престъпна група за трафик на жени и пране на пари в Разградско

Задържани са четирима души

До края септември се предвижда и актуализация на Плана за действие за ограничаване на рисковете от изпиране на пари и финансиране на тероризъм. Окончателната оценка на FATF ще стане ясна през октомври.