Министрите имат право на специализиран транспорт, осигуряван от Националната служба за охрана (НСО). Тяхно право е обаче да решат дали да се възползват или не от предвидената в закона възможност. Това съобщават от "Дондуков 1".

Служебният премиер Огнян Герджиков е разпоредил проверка по темата за специализирания транспорт. Целта е да се разпространява коректна информация, уточняват от правителствената информационна служба.

От съобщението до медиите става ясно, че съгласно действащия от 1 ноември 2015 г. Закон за НСО, раздел II, списъкът на охраняваните лица включва президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя. Чл. 21 от закона уточнява, че "Специализиран транспорт в мирно време се осигурява на: членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд, омбудсмана, кмета на столицата".

Ползването на специализиран транспорт НСО от вицепремиерите и министрите от предишния кабинет е преустановено с решение на Министерския съвет от април 2016 година.

Герджиков смята, че членовете на Министерския съвет, членовете на Конституционния съд, заместник-председателите на Народното събрание, председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд, омбудсманът и кметът на столицата имат право да решат дали да се възползват или не от предвидената в закона възможност.

От "Дондуков 1" уточняват, че няма правно основание разпоредба от закон да бъде дерогирана с акт на Министерския съвет.