Имаме огромен проблем с провежданата политика на концептуален мултикултурализъм, ерата на културния релативизъм в Западна Европа приключи. Европа опитваше да интегрира с толерантност, но това е пасивна ценност, която създаде гетата в Западна Европа.

Това обяви външният министър Даниел Митов по повод атентатите в Брюксел в сутрешния блок на БиТиВи.  

Във връзка с горните констатации той изтъкна, че истинската ценност, която е приложима, била уважението (или респектът). Но трябвало първо да уважаваш себе си. Само така можело Европа да бъде защитена.

Даниел Митов коментира още, че Европа отдавна си дала сметка, но трябвало да продължи да приема много на сериозно мисълта, че граничи с опасни идеи, които се стремят да я разрушат, да разрушат ценностите, на които е стъпила и ако не сме готови да защитим нашия начин на живот, нашите ценности, те не струват и хартията, на която са написани, подчерта външният министър.

„Когато говорим за провал, той е комплексен. Европейската външна политика със сигурност е имала дефицити през годините, големи пропуски. Но оттук нататък в името на гражданите на Европа, които загинаха, трябва да защитим Европа”, посочи Митов.

Той констатира, че след падането на Берлинската стена Европа е живяла в комфорт и разглезеност и е станала неспособна да отговаря на заплахи.

За да се случи такова нещо на летището в Брюксел, означава, че са пропуснати елементи от сигурността. Ясно е, че на местата, които трябва да бъдат охранявани най-строго, са се допуснали пропуски, критикува белгийските служби външният министър.  

„До момента, слава на Бога, заради работата на институциите, България стои добре, но не можем да изключваме никакви рискове”, успокои той.

Във връзка със сигнала на Държавния департамент на САЩ за опасност от терористична атака в района на бившия хотел „Плиска” в София, Митов изтъкна, че щом главният секретар на МВР е опровергал информацията за заплаха, значи всичко било спокойно и не трябвало да се създава паника. Според него българските институции били подготвени, като имало колаборация между нашите и американските служби и те били предоставили необходимата информация.

Има натиск върху границите ни, с който институциите се справят, увери Митов във връзка с миграционните потоци. За момента нямало информация за увеличен натиск. Споразумението с Турция, каквито и да са оценките за него, нямало да доведе веднага до визова либерализация. Външният министър бил убеден, че турските власти щели да се придължат към духа на споразумението.

Той коментира и уволнението на високопоставения служител на МВнР, който беше освободен, след като премина с колата си през зелените релси в района на Руския паметник в столицата.

Във връзка с твърдението на уволнения, че от кабинета на премиера дошъл натиска за неговото освобождаване, Митов изтъкна, че такъв разговор изобщо не съществувал и, доколкото можа да се разбере от думите му, е уволнен, защото служителите на МВнР трябвало да бъдат пример за останалите граждани.

По казуса с кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН и това, че бивш сътрудник на Държавна сигурност ще ѝ помага за прокарването на номинацията ѝ, а именно - Райко Райчев, външният министър защити назначението му с обстоятелството, че той е изкарал четири мандата в централата на ООН в Ню Йорк и познавал системата. Самата Бокова също настоявала Райчев да ѝ помага.