Новият вътрешен министър и бивш главен секретар на МВР Младен Маринов все още няма конкретен човек, с когото да е разговарял, който да заеме поста главен секретар, но той трябва да бъде човек от системата.

"Но има длъжност заместник-главен секретар. В момента той изпълнява функциите на главен секретар", коментира той пред НоваТВ. По думите му, темата до вчера не е била на дневен ред, но ще бъде обсъдена в МС. Засега Ивайло Спиридонов и Христо Терзийски са имената, които стоят зад възможните предложения за нов главен секретар.

Вътрешният министър посочи още, че няма срок за назначаването на нов главен секретар на министерството. 

Арестуваните журналисти били с незаконни действия, според Спиридонов

Арестуваните журналисти били с незаконни действия, според Спиридонов

Нямал намерение да се извинява на никого

Маринов коментира случая със задържаните журналисти от Радомир и подкрепи действията на полицията. Той изрази мнение, че службите действат незабавно след получаване на сигнал и по-рано не е било установено, че задържаните са журналисти.

Припомняме, че журналистите бяха задържани след подаване на сигнал до ГДБОП за фирма в района на Перник и Радомир, която се готви да гори секретни документи. Малко след установяване на самоличността им, журналистите бяха освободени, но темата предизвика международен отзвук.

АЕЖ: Арестът на журналистите показа притеснителни дефицити в системата на МВР

АЕЖ: Арестът на журналистите показа притеснителни дефицити в системата на МВР

В Демократичното общество разследващата журналистика помага законността

Запитан как полицията ще задържи обявените за издирване Арабаджиеви, които при акция на полицията се оказаха в чужбина, Младенов открито заяви, че " при всяка акция се действа в конкретната обстановка и лицата ще се хванат".

"Притесняват ме големите очаквания, които ме карат да се мобилизирам и да се покажа във върхова форма".  Младенов призна, че емоцията е необяснима, "тъй като това, все пак, е голям период и това е периодът в който реално ни е осъзнатият живот до момента". Министърът изрази благодарност към семейството си при полагането на клетвата за новия пост и заяви, че то винаги го е подкрепяло.

Маринов пази приемствеността

Маринов пази приемствеността

Валентин Радев сяда на депутатската банка

Министърът не отвърна на критиките на президента Радев, който в четвъртък изрази оценката си за избора на Маринов за висшия пост.

Държавният глава заяви, че "просто е парадоксално: премиерът маха министър на вътрешните работи заради мърлявата работа на полицията. А по закон тази мърлява работа се планира, организира, ръководи и контролира от главния секретар на МВР, който пък съответно, заради тази мърлява работа, се предлага за министър. Аз не го разбирам това", каза още Радев.

Новият вътрешен министър се обяви за диалог с институциите. "Аз стъпвам на факти, но той има своя преценка", допълни той.

Цветанов обеща съгласуване с президента на новия главсек

Цветанов обеща съгласуване с президента на новия главсек

И подкрепа за новия вътрешен министър Младен Маринов

анкета

Ще работи ли МВР по-добре с полицай за министър?

Виж резултати

Да 23.6%

Не 48.3%

Както си знаем 23.7%

Само полицаите няма да протестират 1.7%

Нямам мнение 2.7%

Припомняме, на 13 септември в парламента бе насрочено обсъждането на промените в кабинета.

Рокадите в кабинета се проточиха три седмици след като президентът Румен Радев не подписа указа за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР.

След завръщането си от Латвия, държавният глава заяви, че указ не може да се подпише без съгласуване.

Това бе разтълкувано от председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов като опит за конфронтация.

На 19 септември, от секретариата потвърдиха, че в президентството са внесени необходимите документи за съгласувателна процедура и президентът е подписал указа.

За Румен Радев назначаването на Маринов за министър е парадоксално
Обновена

За Румен Радев назначаването на Маринов за министър е парадоксално

Президентът не дава още оценка на новите министри