Социалният министър Ивайло Калфин още няма яснота дали МВР и Министерството на отбраната са готови с прекатегоризирането на служителите, които не са оперативно ангажирани, от първа на трета категория труд. 

Социалният министър откри новия пресцентър на ведомството, като използва възможността да отговори на някои въпроси.

Той сподели, че още не е получил предложенията за прекатегоризиране от двете министерства, но знае, че в МВР се работило сериозно по това. За МО Калфин нямал такава информация.

Това ще засегне и ДАНС, и НСО. Ще настоявам всяко звено да си свърши работата, увери Калфин.

По думите му, казусът с инвалидните пенсии ще се изясни скоро - остава последна среща с колегата му Петър Москов за доизясняване на детайли по общата методология, която ще свързва медицинските експертизи на ТЕЛК-овете с индивидуалните социални мерки. Почти на едно и също мнение сме с Москов, успокои Калфин.

Стана ясно, че финансовото министерство ще е водещо при промените, касаещи частните пенсионни фондове, като Калфин изтъкна, че колегата му Владислав Горанов има пълна готовност за този процес.

За Калфин в идните 6 месеца приоритетите съвпадат с тези на холандското председателство на Съвета на ЕС. Те ще касаят трудовата мобилност, добрите условия на труд, правата на командированите работници и бедността и социалната изолация.

Искаме да внесем регулиране труда на селскостопанските работници - има много българи зад граница в този сектор и те не са защитени, призна Калфин.