От прокуратурата са отговорили на запитването на депутата от 48-то Народно събрание Ивайло Мирчев, ДБ, за визитата на главния прокурор в САЩ от миналата седмица.

Мирчев отправи запитване до Върховната касационна прокуратура с четири въпроса: по покана на кои конгресмени Гешев отива на събитието, кой плаща таксата за участието и с какви командировъчни пътува, кои го придружават.

В писмо, подписано от зам.-главния прокурор Красимира Филипова, отговорът е, че главният прокурор Иван Гешев е бил в отпуск при пътуването за участие в Националната молитвена закуска в САЩ.

"В периода от 30.01.2023 до 7.02.2023 г. включително Иван Стоименов Гешев - главен прокурор на Република България, е бил в отпуск. Посоченото от Вас посещение в САЩ не е финансирано със средства от бюджета на Прокуратурата на Република България", цитират отговора в писмото от пресцентъра на "Демократична България".

Допълнителна информация е отказана с аргумент, че това е било частно посещение.

Пресцентърът на прокуратурата информира обаче за това, както и за проведените срещи на Иван Гешев в САЩ. Това напомнят и от "Демократична България" и определят подхода да се запознава обществото какво ще прави и какво прави главният прокурор по време на почивката си за иновативен.

Ивайло Мирчев напомня, че остава без отговор въпросът дали с него е бил командирован друг служител на прокуратурата и дали и той е бил в отпуск.

Прокуратурата пусна снимки от молитвената закуска на Гешев във Вашингтон

Прокуратурата пусна снимки от молитвената закуска на Гешев във Вашингтон

С пост във фейсбук

Освен среща с представители на еврейски организации, Иван Гешев взе участие и във форума "Как да противодействаме на руската агресия в Украйна и зловредното влияние на Китай в Европа". Организаторите на събитието бяха конгресмените Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс, като последният бил прочут с опита си да попречи на санкциите на американското правителство срещу Русия и Иран, както и с лобистки срещи с венецуелския президент Николас Мадуро. Той дори е разследван в САЩ за финансиране от Москва, посочват още от "Демократична България".