Решението за помощ на Украйна зависи от Народното събрание, а Министерство на отбраната ще се съобрази изцяло с рамката, която му бъде зададена. Така отговори на въпрос с какво можем да помогнем зам.-министър Йордан Божилов.

В студиото на Нова телевизия той поясни, че украинското правителство е изпратило списък с потребности, който е много широк и включва включително и медицинска помощ. Божилов поясни, че България е страна за лечение на украински военни по договор на НАТО още от 2014 г. Това не означава, че български лекари ще бъдат изпращани в Украйна, но означава, че украински военнослужещи могат да бъдат лекувани в България.

Срещата в НС за оказване на помощ на Украйна не стигна до темата за помощта

Срещата в НС за оказване на помощ на Украйна не стигна до темата за помощта

Обсъдено било състоянието на въоръжените ни сили

"Българската армия има нужда от ново въоръжение", каза още Божилов и подчерта, че това е състоянието по всички направления. Темата коментира в контекста на причините за тежката катастрофа, която стана със стар военен камион, превозващ мигранти край турската граница. Божилов призна: "За съжаление, с тази техника, с която разполагаме, се превозват не само бежанци. С нея се превозват и български военнослужещи. Последната транспортна техника е закупувана преди около 15 години", уточни Божилов.

Той увери, че за министерството от първостепенна важност подновяването на техниката, която е на ръба на физическите и моралните си възможности. По думите му България разчита за своята отбрана на платформи от 60-70 години, а най-модерните ни са купувани в края на 80-те.

"Кога ще се случи модернизацията е въпрос на средства и на добра организация", коментира той.

Личното мнение на Заков - дебатът за помощта за Украйна е закъснял

Личното мнение на Заков - дебатът за помощта за Украйна е закъснял

За изтребителите под наем - трябват бързи решения

Зам.-министърът уточни, че Министерството на отбраната оказва съдействие на "Гранична полиция" заради засиления миграционен поток. МО и военнослужещите нямат тези правомощия по задържане и разследване, а само подпомагат Гранична полиция.

Има засилен миграционния поток не само на север, от Украйна, но и от юг, от Турция. От там влизат предимно сирийски и афганистански бежанци, млади мъже.

Няма все още оферта за вторите изтребители, а в Министерство на отбраната се подготвят с финансови анализи. Амбицията е да се придобият още 8 самолета. Божилов увери, че намерението е наистина нищо да не се бави. Напълно възможно е до две години след получаването на първата партида изтребите Ф-16, да получим и втората. Индикативната година е 2027 г. Т

рябва да сме наясно, че новата техника е скъпа, независимо кой самолет се придобива, подчерта Божилов. Има възможности и за разсрочено плащане.

Депутатите смятат по-скъпи ли са вторите Ф-16

Депутатите смятат по-скъпи ли са вторите Ф-16

Христо Иванов: Най-скъпото е да не се вземат решения в тази ситуация