Държавният департамент е дал съгласие за покупка на още 8 изтребителя Ф-16 и е изпратено одобрение към Конгреса - започва срок, в който трябва да ни бъде предоставен проектодоговор. Какво ни е необходимо дали всичко, което е разрешено или някои неща (от въоръжението - б.р.) не са ни необходими.

Това каза пред БНТ проф. Тодор Тагарев, който бе номиниран за военен министър при рокадата на Стефан Янев с Драгомир Заков.

Не разполагаме с детайлна информация колко струва всеки един вид оборудване, който е записан в отговор на това наше искане. Не мога да коментирам цени. Цената на сегашната и на доставката от 2019 г. са едни и същи, което е изненадващо, макар да има разлика в оборудването. Вероятно има по-малко изискване за подготовка на личния състав, каза Тагарев.

Депутатите смятат по-скъпи ли са вторите Ф-16

Депутатите смятат по-скъпи ли са вторите Ф-16

Христо Иванов: Най-скъпото е да не се вземат решения в тази ситуация

Цената е една и съща, не виждам инфлационен фактор, каза той и уточни, че в отбранителната техника инфлацията е по-висока от средната. Румъния купува самолети втора ръка, които са налетели значителна част от своя ресурс, каза Тагарев.

Той се съгласи с тезата на президента Румен Радев, че няма да можем самостоятелно да поемем функцията за въздушна охрана на страната само с тези 8 самолета Ф-16. "Не мисля, че имаме повече от 8 летящи МиГ-29 сега. Да, с 8 самолета ще бъде трудно", призна и Тагарев.

Посолството на САЩ: Цената за втората партида от Ф-16 за България не е определена

Посолството на САЩ: Цената за втората партида от Ф-16 за България не е определена

Тя ще пристигне през 2027 или 2028 г.

В тази дупка - между изтичането на ресурса на сегашните ни изтребители МиГ-29 и още непристигналите Ф-16, трябва да търсим вариант - втора ръка самолети, каза Тагарев.

"Години наред отлагахме големите доставки, трябва да търсим решението на проблема и то много бързо. Полша купува американски танкове за 5 млн. долара. Те направиха програма. Според него Румъния е използвала смяната с по-модерни самолети и е договорила две ескадрили. Нидерландия ще преминава към Ф-35, въпросът е кога и на каква цена", даде пример той.

Договорът за Ф-16 претърпял четири изменения

Договорът за Ф-16 претърпял четири изменения

МВнР отстоява националния интерес

Относно парите за отбрана - анализите на експертите за 2% от БВП са правени, при условие, че Русия не е потенциален агресор. На заседанието на КСНС бе казано, че още догодина ще имаме 2%.

"Между 8 и 16 самолета ще ни свършат добра работа", каза Тагарев. Всичките ни Зенитно-ракетни комплекси не са съвместими с натовските стандарти. Много от радарите ни не могат да работят в натовска система. Военновъздушните ни сили (ВВС) в последните 20 г. бяха галеното дете на Българската армия (БА) огромна част от средствата отидоха за ВВС, но почти нямаме бойни платформи, съвместими с НАТО. Това е въпрос на професионалното ръководство на МО, което не предлага от години обновяване", каза Тодор Тагарев.

Димитър Стоянов: Освобождаването на шефа на НСО не е консултирано с президента

Димитър Стоянов: Освобождаването на шефа на НСО не е консултирано с президента

Главният секретар на Румен Радев убеден, че нов договор за Ф-16 може да се сключи след изпълнение на първия

Припомняме, през 2019 г. президентът Румен Радев наложи вето на решението на Народното събрание за закупуването на първите осем самолета Ф-16. Самолетът ни предоставя прекрасни бойни способности, смята Радев, но обясни, че е наложил вето тогава заради начина, по който е сключен договорът.