Сътрудничеството между България и Гърция може да се превърне в модел за Балканите, както са Германия и Франция за Европа. В това са единодушни президентът Росен Плевнелиев и премиерът на южната ни съседка Алексис Ципрас. Според тях двете страни имат потенциал да бъдат локомотив за развитието на целия регион.

По време на среща на „Дондуков 2”, двамата са обсъдили засилване на сътрудничеството между България и Гърция в областта на енергетиката, транспортната инфраструктура, търговско-инвестиционните отношения, отбраната. Двамата са обсъдили също миграцията и актуални международни въпроси, съобщават от прессекретариата на Плевнелиев.

Визитата е първа на гръцкия премиер в държава от региона.

Борисов и Ципрас говорят в Брюксел в един глас за миграцията

Борисов и Ципрас говорят в Брюксел в един глас за миграцията

Покриваме критериите за Еврозоната, уверен Борисов

Постигнатите договорености между правителствата на България и Гърция са получили висока оценка от Плевнелиев и Ципрас. Сред тях е ускоряване на работата по газовия интерконектор (IGB). Интерконекторът ще осигури реална диверсификация на източниците на природен газ за региона и Европа. Той е основен приоритет и за България, и за Гърция, подчертават от „Дондуков 2”.

Страната ни ще участва и в реализацията на проекта за изграждане на терминал за втечнен газ в гръцкия град Александруполис. Договорено е и изграждането на скоростна жп връзка между пристанищата на Александруполис и Бургас.

Ципрас и Борисов свързват с жп линия Бургас и Александруполис

Ципрас и Борисов свързват с жп линия Бургас и Александруполис

Акцентът е бил върху сътрудничество в енергийната сфера

По време на разговора си Плевнелиев и Ципрас са подчертали, че синхронът и сътрудничеството между България и Гърция са от стратегическо значение не само за региона, но и за цяла Европа. Това е нужно в условията на актуалните предизвикателства, свързани с миграцията и борбата с тероризма.

По редица въпроси от регионалния и международен дневен ред двете страни са споделили общи позиции и оценки. Росен Плевнелиев и Алексис Ципрас са категорични, че отличното сътрудничество на всички равнища е предпоставка България и Гърция успешно да се превърнат във фактор за стабилност и сигурност в региона. Успешното сътрудничество в рамките на ЕС и НАТО също допринасяло за това.

За периода 1996 – 2014 г. Гърция заема трето място по обем на инвестициите у нас след Холандия и Австрия. Южната ни съседка продължава да бъде основен стратегически икономически партньор и инвеститор за нас. Само през миналата година 1 млн. българи са посетили Гърция.

Контактите между двата народа трябва да бъдат насърчавани, защото „икономиката следва хората, а не хората икономиката“, убедени са Плевнелиев и Ципрас.