Министерският съвет реши ръководствата на публичните предприятия, които са назначени без конкурс, да заемат длъжността за срок до 6 месеца. Това предвиждат одобрените изменения в Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия.

Мотивите са, че 6 месеца са достатъчни за обявяване и провеждане на конкурсна процедура, съгласно закона. Досега членове на ръководства са назначавани без определен срок до провеждане на конкурс.

Предвидените изменения регламентират и условията за предсрочно прекратяване на договорите за управление и контрол. Също така дефинират по-детайлно понятието за системно неизпълнение на служебните задължения. До момента ръководството можеше да бъде освобождавано с този аргумент, без да се дават конкретни и обективни мотиви.

Решението на МС е свързано с изпълнение на ангажиментите на страната за присъединяването й към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както за изпълнение на Плана за действие с мерки за адресиране на последващите ангажименти на България след присъединяване към Валутния механизъм II и на други свързани политики.

Промените целят прозрачно управление на публичните предприятия, да се прекратят възможностите за еднолични кадрови решения, които не стъпват на обективни критерии, както и да се гарантира експертното начало на органите им на управление.