Турските инвеститори следва да се съобразяват с официалния език в България. По-подходящо би било те да подкрепят изучаването на български език от своите кадри. В България изучаването на чужди езици е въпрос на свободен избор на всеки български гражданин.

Това съобщиха от МВнР сред проведената среща във ведомството с посланика на Република Турция в България Хасан Улусой.

Борисов внимава с тона към посланика на Турция за задължително изучаване на турски

Борисов внимава с тона към посланика на Турция за задължително изучаване на турски

"Който желае, може да учи турски по всякакъв начин"

Турският посланик Хасан Улусой бе привикан след изявлението си в Кърджали от 11 май (по разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева) от директора на дирекция "Югоизточна Европа" Деян Катрачев. На 11 май в Кърджали посланик Улусой призова българите да учат турски език, като предпоставка за увеличаване на турските инвестиции в страната

По време на дипломатическия разговор днес е подчертано, че турските инвестиции в България не могат да бъдат обвързвани по никакъв начин с изучаването на турски език. Инвестициите трябва да се основават на икономическа логика.

Пред турския посланик е изразена позицията, че изказването му е политически неприемливо и не отговаря на очакванията на българската страна за поддържане на приятелски и добросъседски отношения.

Стоян Сталев: Инвеститорът ползва права, не може да налага език

Стоян Сталев: Инвеститорът ползва права, не може да налага език

Нито един друг посланик не е поставял езикови изисквания

По време на срещата са били изразени очакванията на България турската страна да се придържа към фундаменталните принципи, на които се базират двустранните ни отношения. Те са: добросъседство, равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи.

От своя страна турският дипломат е заявил, че медиите погрешно интерпетирали думите му.

Турският дипломат е предоставил текста на своето изказване, като обяснил, че не е отправял препоръки за задължително изучаване на турски език от страна на българските граждани.

Посланик Улусой е заявил, че турската страна няма намерение да се намесва по какъвто и да е начин във вътрешната политика на Република България. В своята дейност той се ръководил изцяло от целта да развива приятелските и взаимноизгодни отношения с България, увери посланик Улусой.

Анкара се намесила за поправките в религиозния ни закон

Анкара се намесила за поправките в религиозния ни закон

Анкара е в контакт със София за намиране на решение за дълговете на Главното мюфтийство

Припомняме, на 28 март 2019 г. външният министър на Турция Мавлют Чавушоглу призна, че Турция се намесила в промените в Българския Закон за вероизповеданията, така че да се опростят дългогодишните задължения на Главното мюфтийство, което получава високи наеми от имоти.

По повод настоящото изказването на турския посланик Хасан Улусой от 11 май в Кърджали президентът Румен Радев заяви: "Всеки опит за намеса отвън в българската образователна система, в българското семейство - за нашата история, за нашия език, за това как да възпитаваме децата си - трябва да бъде пресичан решително и безкомпромисно".

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ще бъде търсено обяснение от турския посланик дали е имал предвид задължително изучаване на турски език.

На думите на посланик Улусой реагираха Ангел Джамбазки от ВМРО и лидерът на БСП Корнелия Нинова.