МВР е публикувало обществена поръчка на 27 декември миналата година на стойност 13 317 662 лева без ДДС във връзка с надграждане на Центъра за аерокосмически наблюдения и оптимизация на геоинформационния портал. Това пише БТА, позовавайки се на регистъра за обществени поръчки.

В обявлението за поръчката е записано, че се търси надграждане на хардуера с възможност за получаване на данни от повече сателити и сензори, както и от безпилотни летателни системи и внедряване на съвременен софтуер за обработка на постъпилите данни.

Цели се също увеличаване на капацитета за съхранение на пространствени данни и осигуряване на надеждна защита на информационната мрежа, отговаряща на изискванията на Националния геоинформационен портал и INSPIRE. Целта е и актуализация, и мигриране на геоинформационния портал на Центъра за аерокосмически наблюдения с цел възможности за съхранение, обработка и анализ на големи обеми данни.

Чрез обществената поръчка трябва да се изготвят също оперативни процедури за обмяна на пространствени данни за обхвата на бедствията в реално време или близко до реалното време.

Днес в София се проведе международния семинар "Космосът в подкрепа на сигурността и отбраната". Организатори на събитието са Центърът за изследвания по национална сигурност и отбрана към Българската академия на науките. На него присъства министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той обясни, че се цели чрез Центъра за аерокосмически наблюдения в МВР да ни приемат в Европейската космическа агенция.

МВР е взело решение в Центъра да се развиват цивилни проекти както в сферата на иновациите, така и в науката. Идеята е от информацията, която постъпва в центъра, след като се обработи и отдели тази, касаеща сектор "Сигурност", останалите данни да бъдат предоставени на цивилни потребители. Отпуснати са 56 млн. евро.

Космосът отново трябва да бъде сред приоритетите на българската държава, каза директорът на Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана (ЦИНСО) към Българската академия на науките (БАН) Камен Илиев.

България устойчиво увеличава вноската си в Европейската космическа агенция (ЕКА) и се стреми към асоциирано членство в нея, посочи заместник-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов.

Форумът е под патронажа на Министерството на иновациите и растежа.