"Чудно ми е как водачът на листата на БСП за предстоящите европейски избори не прави разлика между бежански лагер и временен кризисен център". Така видимо ядосан заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов отговори на днешните критики на БСП, че ще се строят бежански лагери на територията на Любимец, Елхово и Малко Търново.

Той увери гражданите на трите общини, че няма да се строят бежански лагери и призова социалистите да спрат със спекулациите и манипупацията, за да не се страхуват хората.

БСП против изграждането на кризисни центрове за бежанци

БСП против изграждането на кризисни центрове за бежанци

Всичко се случвало на фона на обезлюдаването на Странджа

"Ако не се реализира обществената поръчка, ще приемат ли на столичната улица "Позитано 20" да бъде снета самоличността на мигрантите и да се проверят документите им. Предполагам, че не, така че ви призовавам - спрете с манипулациите и спекулациите", ядоса се заместник-министърът.

По думите на Ципов днес гражданите са станали свидетели как БСП с изключително елементарни и спекулации се опитва да се заиграва със страха на българските граждани. "Уважаеми дами и господа, на територията на Елхово, Любимец и Малко Търново няма да се строят бежански лагери и това трябва да стане ясно на всички вас", категоричен е той.

Ципов разясни, че бежанските центрове са поделения на Държавната агенция за бежанците, а временните кризисни центрове ще бъдат на обекти на МВР.

Тези обекти на МВР се намират в покрайнините на трите населени места, оградени са, до тях няма свободен достъп и има охрана от служителите на МВР. Част от процедурите, които се предвиждат да бъдат проведени във връзка с изграждането на площадките е те да бъдат обособени като територия, поясни Ципов.

20-тина протестираха край Малко Търново срещу кризисния център

20-тина протестираха край Малко Търново срещу кризисния център

Настояват за обществено обсъждане

Ципов увери хората, че трябва да бъдат спокойни, защото това, което предстои да направи МВР, е да проведе процедура за подготовка на площадки за временни кризисни центрове. Тези временни кризисни центрове се предвидени в програма за справяне със засиления миграционен натиск на българо-турската граница, която бе приета през 2016 г.

След като две години въпросът стои на вниманието на българската общественост и на вниманието на хората от горепосочените населени места, трябва да опровергаем едни откровени лъжи, които чухме през днешния ден, ядоса се Ципов.

Той обясни, че временните кризисните центове от затворен тип представляват място, в което един незаконно преминал границите мигрант ще бъде задържан, ще му бъде снета самоличността и ще бъде извършена АФИС регистрация. Ако не разполага с документи, ще му бъдат направени интервюта от органите на Гранична полиция и ДАНС.

"Няма подготовка за заселване на територията на тези населени места с бежанци", заяви категорично зам.-министърът и посочи, че в момента миграционният натиск на страната ни е нулев.

Не стана ясно какво предложиха БСП, защото анализът показва, че България не трябва да има готовност, при положение че военният конфликт в Сирия продължава, негодува Ципов и допълни, че България няма как да не бъде готова за справянето с един миграционен натиск.

Лагери за мигранти строят в Елхово и Малко Търново

Лагери за мигранти строят в Елхово и Малко Търново

Кметовете не знаят за проекта

Той отново повтори, че твърденията на БСП са едни спекулации и манипулации, а дори и нещо повече - на президентските избори сме станали свидетели на нещо подобно. Ципов не знае защо точно БСП могат да говорят за корупционни схеми, когато по време на управлението на временното правителство от Пламен Орешарски сме станали свидетели на процедури тип "еталон за непрозрачност".

Ципов запита трябва ли да напомни как са се появили бежанските центове в Харманли, София и чия фирма е била доставчика на телта за оградата в Ямбол и колко е струвала тя. "Това много бързо се забравя и явно трябва да се повтаря непрекъснато в следващите два месеца", захапа Ципов опозицията.

Той обяви, че гарантовото споразумение е сключено на 23 март 2017 г., където се предвиждал този проект за телта за оградата в Ямбол.

Ципов припомни още, че по време на временното правителство на Планмен Узунов е била сключена и обществена поръчка за доставка на 290 високопроходими автомобила. Същата процедура е обект на проверка от ОЛАФ.

"Хубаво е г-жа Йончева да отиде да поговори със служебния министър Узунов и да попита защо в момента ОЛАФ проверява тази поръчка", подчерта заместник-министърът.

Той не пропусна да припомни, че през 2013, 2014 и 2015 г. капацитетът на центровете на дирекция "Миграция" са били запълнени на близо 300%. На база тези факти Ципов запита кой може да даде гаранции, че някой ден не може да се случи подобен миграционен натиск.

"Могат ли г-н Вигенин и г-жа Йончева да го направят и това не означава ли, че България трябва да има такава готовност", завърши Ципов.

Малко Търново се вдига на протест срещу строежа на бежански лагер

Малко Търново се вдига на протест срещу строежа на бежански лагер

Не може хората да гладуват, а да храним бежанците в България, негодуват хората

Припомняме, преди дни от поръчка на МВР стана ясно, че в Малко Търново и Елхово ще бъдат построени селища, съответно за 280 и 1600 души. По непотвърдена информация целта на въпросните селища е била именно настаняването на мигранти. Тогава кметовете на двете населени места заявиха, че не знаят за тези планове на МВР.

Заради появилите се спекулации жителите на Малко Търново се обявиха в протестна готовност. Те заявиха категорично, че не желаят бежански лагер в близост до домовете си.

Заради създалото се напрежение заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов увери, че няма да се строят бежански лагери, а се разчистват площадки за временни кризисни центрове в случай миграционен натиск от Турция. 

Въпреки това днес БСП реагираха остро и се обявиха против изграждането на кризисни центове за настаняване на бежанци. Те се заканиха, че ако обществените поръчки не бъдат отменени, социалистите ще подкрепят протестите на гражданите в трите общини. 

МВР не строи бежански лагери, а се подготвя за временни кризисни центрове

МВР не строи бежански лагери, а се подготвя за временни кризисни центрове

Разчистват се площадки на територията на Малко Търново, Елхово и Любимец