Вътрешният министър Йовчев сезира главния прокурор срещу Цветан Цветанов.

Повод за искането на Йовчев „да бъде извършена проверка за наличие на данни за извършено престъпление по Наказателния кодекс от г-н Цветан Цветанов" са твърдения на самия Цветанов.

Те са по повод прословутите негови срещи - докато е бил вътрешен министър, с Делян Пеевски.

Припомняме, депутатът Делян Пеевски обяви през февруари, че се е срещал над 40 пъти с Цветан Цветанов по времето, когато е бил вътрешен министър. Той твърди, че двамата са се срещали дори в сградата на Министерство на вътрешните работи.

Пеевски поиска от министъра на вътрешните работи справка от регистъра на министерството за проведените между него и Цветан Цветанов срещи. Той отхвърли твърдения на Цветан Цветанов, че срещите са били не повече от 7, тъй като в изготвената справка е записано, че са били 40.

От своя страна още тогава ексвътрешният министър заяви, че тази справката на вътрешното министерство не е вярна. Той също обяви, че ще поиска справка, в която по часове и дати да се посочва идвал ли е Пеевски в МВР и ако да - при кого е бил.

Впоследствие Цветанов обяви, че тя е била фалшифицирана. Настоящият вътрешен министър Йовчев обаче вижда именно в това причина да сезира главния прокурор, тъй като се оказва, че докато Цветан Цветанов е бил вътрешен министър справката за срещите му с Пеевски е фалшифицирана до голяма степен чрез дописване на неверни данни във ведомствените дневници.