Разпространението на COVID-19 отменя предстоящия национален форум на мюсюлманско изповедание, съобщиха от главното мюфтийство.

Решението е взето на вчерашния Висш мюсюлмански съвет, който е централният колективен ръководен орган на Мюсюлманско изповедание в Република България. Този съвет има правомощия да свика Национална мюсюлманска конференция.

На 28 ноември 2020 г. трябваше да се състои Национална мюсюлманска конференция. При подготовката на националния форум, който се провежда през пет години и в него участват около 1000 души от всички краища на България. Организаторите установили, че сред заразените с COVID-19, починалите, карантинираните и самоизолиралите се има много мюсюлмани, включително и такива, които са избрани или по право са делегати на националния форум - мюфтии, имами, членове на мюсюлмански настоятелства, служители на районни мюфтийства.

Решението за отмяна на този форум е взето на основание на Устава на Мюсюлманско изповедание в Република България и със съображение, че до 30 ноември е удължена извънредната обстановка и са въведени временни ограничителни мерки, включително изисквания за спазване на физическа дистанция.

Има и препоръка от главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев Националната мюсюлманска конференция при възможност да се проведе неприсъствено. Висшият мюсюлмански съвет ще организира очакваната Национална мюсюлманска конференция при подходящи условия, които не застрашават живота и здравето на представителите на мюсюлманската общност, се казва в съобщението.