Министерството на земеделието и храните стартира масови проверки на фермите за наличие на т.нар. виртуални животни, съобщава БНР.

30% от животните, за които държавата плаща субсидии съществуват само по документи. Тази теза бе защитена от министър Кирил Вътев. Той даде заявка да сложи край на тази порочна практика.

По думите по този начин фермери са получавали субсидии, които е трябвало да отидат при реалните производители.

Проверките на МЗХ ще са на случаен принцип. В едно населено място ще се проверяват всички ферми, за да няма прехвърляне на едни и същи животни в няколко ферми.

Целта не е да се търсят дребни нарушения и разлики от няколко глави добитък, а да се открият сериозните разминавания между обявени и налични животни.

По-късно от БАБХ потвърдиха за началото на проверките във фермите, в които се отглеждат над 10 едри преживни животни (говеда и биволи).

От ведомството посочват, че целта на проверките е да се извърши инвентаризация на животновъдните обекти и актуализиране на данните в Интегрираната информационна система на БАБХ-ВетИС. От БАБХ поясняват, че резултатите от инспекциите ще бъдат публично обявени.

Около 30% от кравите са "виртуални"

Около 30% от кравите са "виртуални"

Фермерите изгубили чувството си за мярка, според Кирил Вътев