Енергийните министри на България и Азербайджан ще продължат разговорите за допълнителни количества азерски газ в България, над тези, които вече са определени по договора за новия интерконектор Гърция - България.

Това ще стане след като министър-председателят Кирил Петков е обсъдил това с президента на Азербайджан Илхам Алиев в рамките на визитата си в страната. Петков вчера пристигна в Азербайджан, а природният газ трябва да дойде по интерконектора през август месец.

"Министрите на енергетиката на двете страни ще обсъдят подробностите по евентуални нови доставки, стана ясно по време на разговорите между българския премиер и президента на Азербайджан", съобщават от пресцентъра на МС.

Припомняме, че само преди три дни Европейската комисия подписа меморандум за разбирателство с Азербайджан за удвояване на вноса на азерски природен газ до най-малко 20 милиарда кубически метра годишно до 2027 г.

Азербайджан вече увеличава доставките на природен газ за ЕС от 8,1 милиарда кубически метра през 2021 г. до очакваните 12 милиарда кубически метра през 2022 г., посочва ЕК. Европейският съюз търси алтернативни доставчици на Русия заради руската инвазия в Украйна.

Припомняме, че изграждането на газовата връзка продължава вече десетилетие, като още през 2017 г. бе обявено, че е договорено Азербайджан да доставя за България 1 милиард куб. метра газ годишно - около 30% от потреблението на страната. В края на 2020 г. третото правителство на Бойко Борисов обяви, че от новата година - 2021 г., започва да тече азерския газ, което така и не се случи обаче.

Кирил Петков и президента на Азербайджан обсъдиха разширяването на енергийните отношения

Кирил Петков и президента на Азербайджан обсъдиха разширяването на енергийните отношения

Икономическото сътрудничество между двете страни и енергийните въпроси заемат основно място в дневния ред

В рамките на посещението си в Баку днес министър-председателят е провел среща с представители на азербайджанския бизнес, които имат търговски отношения с български фирми. По време на разговора премиерът Петков бе запознат с проектите им. Бе отбелязано още, че търговският оборот между двете страни може да бъде увеличен, като нови възможности има в износа на химически торове от региона на Каспийско море и във вноса на храни и козметика от етерични масла от България.

Представителите на Българо-азербайджанската търговско-индустриална палата са благодарили на премиера Кирил Петков за подкрепата за назначаване на почетен консул на България, който да подпомогне връзките между фирмите в двете страни.