От страна на МС е извършена подготовката за нов пакет помощ за Украйна, но процесът се бави в Народното събрание. Това обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев, обръщайки внимание, че Министерски съвет е приел решение номер 128 от 23.02.2024 г. и това решение е внесено в Народното събрание за одобрение, но в последните три седмици Комисията по отбрана до този момент не е намерила време да се събере и да разгледа това решение.

"Това решение е абсолютно задължително, за да можем да окажем жизненоважна помощ за Украйна и в същото време да реализираме тази политика за търсене на финансови компенсации и ускоряване на процеса на превъоръжаване на Българската армия", добави той.

Министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев избра един различен формат на интервю, разпространено от пресцентъра на ведомството, за да отговори на въпроси, на които според него не са били задавани.

Сред тях са и тези за подалия оставка негов съветник Мустафа Емин. Всъщност това е първият въпрос, който се задава на министъра, а Тагарев заявява, че е изгледал целите записи от "Пирогов" и на тях се вижда как съветникът му търпеливо чака цели четири часа. Като абсолютна политическа атака определя и до този момент медийния шум, който се вдигна не без активната роля на "Пирогов", а Тагарев изразява недоволство и че журналистите не са задали въпроса как още в същата нощ от болницата определят Мустафа Емин като "царят на Рибново".

Също политическа атака Тодор Тагарев вижда и другия медиен скандал с неговото ведомство - възмущението на депутата тогава Делян Пеевски, че не е получил покана за тържествената церемония на Богоявленския водосвет. Тагарев обяви, че се изпращат покани до цялата комисия по отбрана в Народното събрание, 25 депутати, от които участие е взел един депутат, а церемонията всъщност е отворена за всички депутати, които могат да присъстват. Колко са се включили е друг въпрос.

Също като медийна и политическа атака остава проектът за придобиване на страйкърите, които благодарение на бавенето в Народното събрание са платени в последния момент - по думите на Тагарев - "в последния възможен ден".

Тагарев преговаря да произвеждаме боеприпаси за "Страйкър"

Тагарев преговаря да произвеждаме боеприпаси за "Страйкър"

С директора на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ Джеймс Хърш

Проф. Тагарев направи преглед и на онова, което остава незавършено, както и на непосредствените задачи, които предстоят пред наследника на неговия пост.

Сред основните постижения в рамките на почти 10 месеца управление той посочи позитивите за имиджа на страната ни сред съюзниците от организираното през ноември 2023 г. посещение на постоянните представители на страните-членки на НАТО в България, както и организираният Индустриален форум през февруари месец с над 350 участници, с високо представителство на национално ниво и на ниво НАТО и ЕС, с цел фирмите да се ориентират по-добре как да развият своите конкурентни способности в процеса на превъоръжаване на Българската армия.

"Бих подчертал комплексното разбиране на проблемите в областта на сигурността и отбраната и начина, по който едно министерство трябва да работи, комбинирайки инвестициите в отбранителни способности, в това число в набиране и задържане на качествен личен състав във Въоръжените сили, и ускоряване на процесите на модернизация, участието ни в съюзни програми и инициативи, базирането на съюзни структури на наша територия и оказване на помощ за Украйна - как всички тези елементи се комбинират, за да постигнем по-високо равнище на сигурност", обясни военният министър.

По думите му в частност за помощта за Украйна, достатъчно ясна е позицията ми, която е и позиция, споделена от кабинета и от една част от политическите партии в Народното събрание - че бъдещето на Европа, съдбата на Европа се решава на фронта в Украйна. Дали ще имаме стабилно развиваща се, благоденстваща Европа зависи от това какво се случва на бойното поле. За нас не е само морален ангажимент и императив, а е в пряк интерес на нашата бъдеща сигурност. И от тази гледна точка аз успях да ускоря процеса на обновяване на боеприпасите за Българската армия, коментира Тодор Тагарев.

Заплатите в армията

"Вдигайки бюджета значително през 2023 и 2024 година, ние успяхме само в рамките на половин година двукратно да повишим заплатите на хората в отбраната - с 10% през лятото на миналата година и с още 10 % от началото на януари тази година. Това е съществено постижение и няма как да не бъда доволен от това," посочи министър Тагарев.

Като най-значимо постижение обаче министърът на отбраната определи завръщането на България на съюзната карта и припознаването й като страна с ясна политика и отговорен, и надежден съюзник, който участва в съюзните инициативи и на който може да се разчита и можем да се гордеем с нашето вече 20 годишно членство в най-мощния политико-военен съюз в света.

НАТО не решава проблемите ни, предупреди Тагарев

НАТО не решава проблемите ни, предупреди Тагарев

Некомплектът на въоръжените сили се увеличава - почти 22%

Завещанието за следващия министър на отбраната

Като най-спешни задачи за наследника на своя пост проф. Тагарев определи завършването на Стратегическия преглед на отбранителната политика, който ще покаже посоката за развитие и решенията, които трябва да бъдат взети за следващите 5 или 10 години. На следващо място той постави продължаване на изпълнението на Програмата за инвестиции, която все още не е разгледана в Народното събрание, но ще се изпълнява, защото е изключително важно бързо да развием отбранителните способности на страната.

"За това ще ни даде възможност и помощта за Украйна - всички варианти, които сме разработили и по които сме напреднали с преговорите, ще ни дадат възможност първо да помогнем на Украйна, което означава помощ за нашата сигурност и за европейската сигурност, и на второ място, ще ни дадат възможност да стартираме нови проекти за превъоръжаване", посочи още министърът на отбраната.

Иначе след като вече не е военен министър Тодор Тагарев ще се завърне към своите научни изследвания и публикации, с които да се образоват младите хора за експерти по въпроса за сигурността и отбраната.

Тагарев готов отново да бъде министър при ясен мандат

Тагарев готов отново да бъде министър при ясен мандат

Той обясни, че е работил добре както с Николай Денков и Асен Василев, така и с Мария Габриел.