Последните промени в Наказателния кодекс във връзка с управлението на МПС след употреба на наркотици са от 2015 г. Тогава бяха завишени сериозно наказанията, но тенденцията сочи, че тези престъпни деяния продължават. Това заяви пред Нова телевизия зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов.

Той обясни, че в момента наказанието при причиняване на смърт заради шофиране под въздействието на наркотични вещества е от 3 до 15 години. ГЕРБ обаче предлагат завишаване на минимума, така че наказанието да стане от 5 до 15 години затвор, а в особено тежки случаи - от 6 до 20 години. По този начин фактически се изравняват наказанията, когато деянието е извършено по непредпазливост и при умисъл.

Според Ципов прокуратурата трябва да бъде поздравена за това, че е внесла обвинение за умисъл на Кристиан Николов, който уби в катастрофа журналиста Милен Цветков след употреба на четири вида наркотични вещества.

ГЕРБ предлагат затвор и психиатрично лечение за дрогирани шофьори

ГЕРБ предлагат затвор и психиатрично лечение за дрогирани шофьори

Обвинението срещу Николов бе променено от убийство на умишлено убийство

Ципов посочи, че през 2017 г. броят на заявителските материали за шофиране след употреба на алкохол или наркотици, по които впоследствие е обаразувано досъдебно производство, са 2743. За 2018 г. пък техният брой е 3271. За тези две години над 90% от присъдите по образуваните дела били ефективни.

Малко са лицата, които са оправдани, но е видно, че има необходимост да се мисли за мерки за превенция, заяви той.

По негови думи през последните години всяка седмица има специализирани полицейски операции срещу разпространението на наркотици, за да бъдат избегнати такива случаи. След като нямаш възможност да си купиш наркотик, няма как да се качиш дрогиран в автомобила, обобщи Ципов.

Той бе категоричен, че мерките, които трябва да се предприемат от властите, трябва да са комплексни, така че тези случаи да се ограничат до възможния минимум.

Марковски: Кристиан Николов ще бъде осъден, доказателствата са безспорни

Марковски: Кристиан Николов ще бъде осъден, доказателствата са безспорни

Спътниците му ще проговорят, убеден е адвокатът