Кристиан Николов ще бъде осъден, обвинението срещу него в умишлено убийство ще издържи, защото доказателствата срещу него са безспорни, въпреки че точната формулировка е сложна. В това е убеден адвокатът Марин Марковски. Той направи прогнозата в Денят ON AIR".

"Ще издържи и той ще получи присъда. Точната правна квалификация предстои да бъде сериозно обмисляна. Участието на обвиняемия е абсолютно доказано, независимо от позицията на колегите, защото има видеокамери, свидетели", каза той.

Ужасяващата смес от няколко вида дрога и шофирането с висока скорост на точно такъв автомобил, са сериозни факти. По случайност не пострадаха още хора, припомни той. Травмите на починалия са били толкова тежки, че няма как да бъдат фалшифицирани, оспорени от когото и да е, включително и защитата, настоя Марковски и обясни как експерти ще изчислят всичко, за да се изключи от съмнение кой е шофирал и какво се е случило. 

Той обаче припомни, че в правото има презумпция за невинност и докато няма издадена присъда, адвокатите могат да търсят доказателства. 

Според адвоката, спътниците на Николов ще започнат да сътрудничат на властите, защото също са с обвинения - за затаяване на истината. Не може обаче да им бъде повдигнато обвинение и за съучастие в катастрофата. 

"Срещу тях не може да има обвинения за участие в ПТП-то. Доколкото разбрах, в първоначалните си разпити те не са били особено точни и са прикрили някои факти. Ако притискането е в рамките на криминалистиката, то е в рамките на закона", каза Марковски.

Припомняме, че Николов, който предизвика катастрофата с телевизионния водещ Милен Цветков, остана в ареста. Това реши Софийският градски съд.

Съдът прие, че на този етап има достатъчно данни, че 22-годишният Николов умишлено е причинил смъртта на журналиста.

Шофирането под въздействието на четири упойващи вещества, много високата скорост, пренебрегването на червения светофар, липсата на спирачен път и опасността за останалите участници в движението на оживеното столично кръстовище - това са част от мотивите, с които съдия Мина Мумджиева остави под стража Кристиан Николов.

Съдът остави Кристиан Николов в ареста

Съдът остави Кристиан Николов в ареста

Може да се укрие в чужбина...

Според нея на свобода той може да се укрие, защото живее и учи в Германия, както и да извърши друго престъпление заради зависимостта си от наркотиците.

Според адвоката му Таков обаче, прокуратурата не е доказала без съмнение, че Николов е шофирал джипа по време на катастрофата.

Кристиан Николов следеше заседанието от ареста. Чрез скайп връзка той поиска да бъде пуснат на свобода, за да продължи образованието си.

Той може да обжалва постоянния си арест пред Софийския апелативен съд. Съдът насрочи това заседание за 30 май.

Обвинения за лъжа и по 10 000 лв. гаранция за приятелите на Кристиан Николов

Обвинения за лъжа и по 10 000 лв. гаранция за приятелите на Кристиан Николов

Двамата пътници са приятелката на Кристиан - Симона и Георги Иванов

По-рано днес прокуратурата преквалифицира деянието на Николов като "тежко умишлено", включително заради обстоятелството, че катастрофата е станала на оживено място и така е бил застрашен животът на много хора.

Това обаче според юристи у нас много трудно може да бъде доказано и има възможност той да излезе на свобода дори с оправдателна присъда.

Освен на Кристиан Николов, обвинение беше повдигнато и на майка му - Десислава Пешева, защото му е позволила да шофира автомобила - собственост на управляваната от нея фирма, след употреба на наркотици.

Джипът "Ауди Q7" е собственост на фирмата "Десислава Пешева комерс", а майката на Николов е съдружничка на намиращия се от лятото на 2018 година в ареста бизнесмен Миню Стайков.

По-тежко обвинение за Кристиан Николов, употребил е 4 вида дрога

По-тежко обвинение за Кристиан Николов, употребил е 4 вида дрога

Предвижда се наказание от 15 до 20 години или доживотен затвор

Обвинения бяха повдигнати също срещу приятелката на Николов - Симона Цветкова, и Георги Иванов, син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Двамата са пътували в джипа към момента на катастрофата. Двамата са обвинени заради това, че са отказали да свидетелстват за обстоятелствата, довели до тежкия пътен инцидент.