ЦИК не може да пренаписва Изборния кодекс. Административният орган може да вземе решение по целесъобразност само в рамките, предвидени в закона. В Изборния кодекс няма хипотеза, при която ЦИК по целесъобразност да преценява дали да допусне машинно гласуване, или да не допусне машинно гласуване. Това заяви юристът и депутат от ПП/ДБ Надежда Йорданова пред журналисти след съдебното заседание във Върховния административен съд за скандала с машините.

Така представената справка от ДАНС е един литературен разказ с предположение, в рамките на 3 страници, без да се удостоверяват по надлежен ред каквито и да било факти и обстоятелства, които могат да доведат до отмяна на машинното гласуване. Представени са доказателства, които показват кога са представени съответните машини и софтуер за удостоверяване и МЕУ е издало своя акт в рамките на установения в Изборния кодекс срок.

ПП/ДБ правят всички усилия да бъдат законово защитени и гарантирани правата на хората в изборния процес. Правовата държава трябва да се отстоява с процедури, а не с политически скандали или други активни мероприятия, коментира Йорданова. Тя е притеснена от твърденията на ЦИК, че основните мотиви за издадения акт били изцяло политически и се позовавали на разговори, документи и твърдения на органи, които не са компетентни по Изборния кодекс.

Зам.-министърът с флашката: Кодгейт няма, а ДАНС разпространява лъжи

Зам.-министърът с флашката: Кодгейт няма, а ДАНС разпространява лъжи

Справката на ДАНС е пълна с непроверени и неверни твърдения, а и с на практически невъзможни

Депутатът Васил Пандов допълни, че мотивите за отмяна на машинното гласуване са свързани с обстоятелства, които ги няма като мотиви в акта на ЦИК. ЦИК се опитва да допълни акта си, който е в нарушение на трайна практика на Конституционния съд. В практиката на КС се посочва, че изборните права са уредени на конституционно ниво и Изборният кодекс не може да се прилага разширително, уточни Пандов.

Според него ЦИК не е имала яснота как да ограничи машинното гласуване, като е посочила разпоредба за 30 отделни предпоставки. Това, което каза ЦИК в съдебното заседание, е, че тя е решила по целесъобразност, а не по законосъобразност да ограничи правата на българските граждани за гласуване. Техните мотиви (на ЦИК - б.р.) са незаконосъобразни, оцени Пандов.

"Има един разказ, една приказка, че е нарушена сигурността, но те нямат такава експертиза", отсече депутатът, видимо възмутен от твърденията на ЦИК защо са спрели машинното гласуване.

Според него каквото и да каже министърът на електронното управление, той не е компетентният орган. "Ако министърът беше написал едно писмо на ЦИК, че няма да подпише едно такова решение за спиране на машинното гласуване, решението се издава от 3 институции и ако удостоверяват, че машините не съответстват, за да се гласува на тях", коментира Пандов. Той вярва, че правовата държава и законността в България ще възтържествуват.

ЦИК обяснява пред съда отказа си от машините и с доклада на ДАНС

ЦИК обяснява пред съда отказа си от машините и с доклада на ДАНС

ВАС обедини 12 жалби и ще вземе решение днес